Kako se pravi zaprška za čorbu od mleka i jaja ?

Kako se pravi zaprška za čorbu od mleka i jaja ?
Fotografije: bonapeti.rs

Različite zaprške za čorbe su veoma karakteristične za bugarsku kuhinju. Skoro da nema tradicionalne čorbe u koju se ne stavlja neka zaprška. To se radi zbog toga što zaprška daje čorbi punoću i završni izgled, a sa druge strane da prikrije male nedostatke jela.

Obično se prave dve vrste zaprški sa jajima i mlekom - takozvana kuvana zaprška i obična zaprška sa kiselim mlekom i žumancem.

Prednost kuvane zaprške je to što se kod nje jaja termički obrađuju i zbog toga se smatra bezbednom, pa se upotrebljava kod pripremanja hrane za decu u školama i vrtićima.

Ona se priprema od 1 jajeta, 1 kašike brašna i 1 šolje kiselog mleka. Namirnice se dobro umute i smesa se zagreje postepeno na vatri uz neprestano mešanje. Nakon toga se dodaje u čorbu, kuva se 1-2 minuta sa zaprškom i nakon toga se skida sa vatre. Jedini nedostatak je to da čorba sa ovom zaprškom ima veoma kratak rok trajanja.

Tradicionalna zaprška sa žumancem i kiselim mlekom ne obrađuje se termički. Kod nje se 1-2 žumanca umute sa 1/2 šolje kiselog mleka, a nakon toga se postepeno razređuju sa malo bujona iz čorbe. Kada se zaprška temperira, ona se dodaje postepeno u čorbu. Ova zaprška je karakteristična za čorbu sa ćufticama ili za aromatičnu pileću čorbu.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji