Danas je nemoguće zamisliti zimsku trpezu bez kiselog kupusa. Kupus nije samo ukusno i korisno povrće, već je i izuzetna namirnica za kulinarsku umetnost.
Ponekada, kada probamo kupus iz bureta, pored kiselog ukusa osetimo i izvesnu gorčinu. Zbog čega se ovo dešava i zašto je kiseo kupus gorak? Kako da uklonimo gorki ukus, a da ne uništimo jelo?
Obično kiseli kupus počinje da dobija gorak ukus ako se u njemu formiralo mnogo gasova u procesu zrenja i oni nisu uspeli da ispare.
Zbog ovog razloga je neophodno da se kupus povremeno pretoči i da se drvenim prutom (najbolje od breze) izbockaju glavice kupusa, kako bi gasovi koji su se stvorili u procesu fermentacije izašli i kako se ne bi gomilali.
Ako ne uradite ovo, vaša turšija od kupusa ili kiseli kupus u buretu počeće da dobijaju gorak ukus.
Nedostatak soli, koje prema receptu treba da bude 200 g soli na 10 kg kupusa i visoka temperatura, iznad 20 stepeni, takođe mogu biti razlozi za pojavu gorčine.
Kako da se rešite gorkog ukusa u kiselom kupusu?
Na žalost, ne možete potpuno ukloniti gorki ukus kiselog kupusa, ali možete probati nekoliko trikova, koji će je smanjiti.
Rešite se pritiska u glavicama kupusa, tako što ćete ih probušiti na 10-15 mesta drvenim prutom. Pojaviće se mehurići gasa - to će vam pomoći da uklonite gorčinu. Nakon toga, čuvajte kupus na hladnom mestu.
Možete u početku staviti u sredinu bureta drveni štap, koji će upisati gorčinu.
Ako rešite da operete kupus, napravite to ali samo sa hladnom vodom.
Komentari