Kako se kuvaju rakovi?

Kako se kuvaju rakovi?
Fotografije: bonapeti.rs

Svi rakovi se kuvaju u dosta vode, obilno posoljene, na srednjoj temperaturi, pokriveni poklopcem.

Mali rakovi se kuvaju 7 minuta. Rakovi srednje veličine - od 0,5 - 1,5 kg kuvaju se 10 do 15 minuta nakon što voda prokuva. Velike rakove - od 1,5 - 3 kg kuvaju se 30 do 40 minuta. Rakove treba čuvati u morskoj vodi sve dok voda za kuvanje ne provri.

Kako se kuvaju rakovi? Kada voda provri, stavite rakove, dodajte začine i povrće umotano u gazu za ukus. Sortirajte rakove po težini - male kuvajte 7 minuta, srednje 15, a velikie 30. Kada su rakovi kuvani, prelijte ih ledenom vodom.

Šta je potrebno za kuvane rakove?

rakovi - 2 kg

lovorov list - 1 komad

biber - 5 g

karanfilić - 2 komada

morsk so - 2 kašike

beli luk- 1 čen

limun - 1 komad

Kako da pripremite rakove pre kuvanja?

Postavite rakove na radnu površinu (sto) sa stomakom na gore;

Koristeći nož, otvorite oklop, očistite sluz i klješta

Koristeći klešta, izvucite meso.

Stavite rakove u ledenu vodu.

Kako ih pripremiti?

U veliki lonac sipajte vodu i stavite ga na vatru. Stavite lovorov list, biber, karanfilić i so u vodu. Očistite beli luk i stavite ga u vodu. Limun isecite na pola i iscedite sok u vodu.

Čim voda provri, stavite rakove i kuvajte ih prema njihovoj veličini. Servirajte rakove cele sa oklopom ili samo meso. Ostavite rakove 5 minuta u hladnoj ledenoj vodi da bi završili sa pripremom.

Važno za kuvanje rakova

Rakovi moraju biti živi pre kuvanja, inače postoji rizik od ozbiljnog trovanja. Kuvani rakove dobiju bogatu crvenu boju. Ako se rakovi prekuvaju, oni će biti "gumeni", a ne ukusni.

Za kuvanje rakova koristite morsku vodu ili razblažite u vodi morsku so, 1 litar vode 1 kašiku soli. Nakon kuvanja rakova, iskidajte im repove i ostavite ih malo vremena u ključaloj vodi, čime ćete iz njih izbaciti nepotrebne stvari.

Dobro ohladite rakove i pokušajte da zadržite sokove. Starost raka možese odrediti rezanjem oklopa - što je rak mlađi to je teže je da se otvori oklop. Poslužite kuvane rakove sa limunom, povrćem i pivom za potpuno zadovoljstvo. Pre služenja kuvanih rakova, možete ih ukrasiti povrćem, maslinama, sirom, listovima zelene salate.

Kako odabrati rakove? Morate odabrati najaktivnije, žive rakove.

Kako čuvati rakove?

Žive, uskladištene u frižideru - u odeljku za povrće. Rakovi ne smeju ostati u frižideru duže od 3 dana. Smrznuto meso rakova se čuva do 1 godinu.

Rok upotrebe kuvanog raka je 24 časa u frižideru.

Sadržaj kalorija u kuvanom raku iznosi 85 kcal / 100 grama.

Korisna svojstva kuvanog mesa rakova: bogato je vitaminima grupe B koji su korisni za metabolizam, kardiovaskularni sistem, mozak i nervni sistem, vitamin A, koji je dobar za kožu, nokte, kosu, imuni sistem, vid. Meso raka sadrži mikro i makro elemente, kao što su jod, dobar za zdravlje štitne žlezde i metabolizam, kalijum, koristan za kosti i pritisak, natrijum, koristan za mišićno tkivo i koji pomaže kod varenja hrane, cink, koristan u formiranju kostiju, pomaže pamćenje i moždanu aktivnost, kalcijum i magnezijum.

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji