Kako se priprema domaći majonez od maslinovog ulja?

Kako se priprema domaći majonez od maslinovog ulja?
Fotografije: bonapeti.rs

Domaći majonez se može napraviti od maslinovog ulja ili suncokretovog ulja. Za interesantniji ukus, možete da dodate i senf. Osnovni sastojci domaćeg majoneza su žumanca, sok od limuna, maslinovo ulje, so i šećer.

Ako pripremate domaći majonez sa maslinovim uljem i senfom, možete da dodate i biber po ukusu. Pored soka od limuna, možete da koristite i limuntus, vinsko ili jabukovo sirće.

Domaći mlečni majonez možete da pripremite i od svežeg mleka, maslinovog ulja, senfa (po želji), soka od limuna, soli i šećera.

Kako bi majonez bio gušći i ukusniji, namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat pre upotrebe. Ulje ponekad može da da gorak ukus majonezu, pa je zbog toga bolje da koristite maslinovo ulje za pripremu domaćeg majoneza.

Kako bi napravili domaći majonez sa maslinovim uljem, treba da pratite ova uputstva.

Prvo pripremite namirnice i mikser. Odvojite žumanca od belanaca i stavite ih u duboku posudu sa ne mnogo širokim dnom. Dodajte so i šećer, kao i sok od limuna. Počnite da mutite mikserom na velikoj brzini, a dok mutite dodajte veoma polako maslinovo ulje u tankom mlazu.

Ako požurite sa dodavenjem maslinovog ulja i sipate ga prebrzo, ono će se odvojiti od smese. Cilj je da se maslinovo ulje spoji sa ostalim namirnicama i da se dobije glatka, homogena smesa. Kada se sve zgusne, možete da isključite mikser.

Pokazatelj da je majoneza gotova je to da smesa počinje da se lepi na lopatice miksera.

Domaći majonez sa mlekom.

Kako biste pripremili domaći majonez sa mlekom, tehnologija nema mnogo razlike. Prvo umutite sveže mleko i maslinovo ulje, a nakon toga dodajte i sok od limuna, šećer i so i umutite još malo - nekoliko sekundi. Možete da dodate i senf i da ponovo sve umutite, kako bi dobili homogenu smesu.

Gotov majonez sipajte u suvu staklenu teglu, koja se može dobro zatvoriti. Majonez možete da čuvate u frižideru nekoliko dana. Domaći majonez ne može da potraje kao onaj iz prodavnice, ali je ukusniji.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji