Kako se suši aronija?

Kako se suši aronija?

Aronija je višegodišnje žbunasto drvo, čija visina može da ide do 3 metra. U svetu postoji preko 15 različitih vrsta aronije, a danas ima i mnogo selektovanih hibrida.

Aronija je bogata vitaminima, uključujući i retki vitamin P, što je samo po sebi čini vitaminskom bombom. Takođe, u sebi sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i jod. Aronija ima i anti radijacijsko dejstvo. Štiti od štetnih zračenja mobilnih telefona i kompjutera.

Lekari smatraju, da deluje pozitivno kod lečenja raka jetre i kod dijabetesa. Aronija sazreva tokom avgusta, a njeni plodovi nisu najprijatniji za direktnu konzumaciju, jer su oporog ukusa. Bolje je da se koriste osušeni plodovi, pripremljeni kao kompot, slatko ili vino.

Plod aronije se suši na apsolutno isti način kao i plod drenjine. Papirom pokrijte pleh za pečenje i u njega sipajte plodove aronije. Ne treba da ih ima mnogo, kako bi se rasporedili u jedan red.

Ostavite ih na provetreno mesto bez sunca. Nikako ih ne treba ostaviti na suncu, jer ne želite da ih pečete, već sušite. Kada se aronija osuši, čuvajte je u papirnim vrećicama. Dobro i pravilno osušena aronija može se koristiti tokom cele zime.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji