Prvi cvetići od šećernog testa se pojavljuju u Engleskoj krajem XIX veka. Oni su kao i čokoladne figure otkriće poslastičara, koji su ukrašavali kolače i torte za dešavanja na dvorovima pravim cvećem iz bogatih bašti. Prirodni buketi su brzo venuli, osim toga neko cveće je bilo otrovno, što je moglo daugrozi život gospodara. Tako da je trebalo naći izlaz iz situacije, što se vrlo brzo pretvorilo u pravu umetnost.
1981. godine engleski ljubitelji šećernog cveća napravili su u prvo britansko udruženje majstora. U savremenoj Velikoj Britaniji najpoznatiji predstavnik udruženja je Alen Dan. Njegovi master klasovi su popularni u celom svetu. Delom zahvaljujući njemu, poslastičarska umetnost pretvorila se u poseban moderan hobi.
Svaka žena se oseća kao čarobnjak u kuhinji ako uspe da napravi nešto posebno, naprimer tortu sa neobičnim figurama ili luksuzno cveće od šećernog testa. Takav dekor odgovara za ukrašavanje svadbi i godišnjica, modu da ukrase dečije žurke ili poslovne prijeme. Cveće, figure i nakit od šećerne mase mogu da naprave ne samo poslastičari, već svako ko izjavi želju da dekoriše svoju poslasticu.
Šećerno testo je zajedničko otkriće poslastičara iz mnogih zemalja sveta. Bez obzira na to kada je nastala moda da se šećernim testom ukrašavaju torte, najvažnije je da je ona odličan materijal za stvaralaštvo u kuhinji.
Kako da naučimo da pravimo šećerne cvetove
Na prvi pogled umetnički napravljeni buketi izgledaju kao da taj hobi zahteva posebna znanja i umetničke afinitete. To je velika greška. Uprkos tome što elegantni predmeti izgledaju kao da su dela talentovanih skulptora, sasvim je moguće da sami napravite šećerno testo. Istina je da treba da budete strpljivi, ali nabavite specijalne instrumente i materijal i pažljivo pogledajte nekoliko lekcija profesionalaca.
Treba da napomenemo da bez specijalnih instrumenata nećete moći da napravite kvalitetno cveće od šećernog testa. U principu, to je isti alat koji se koristi za rad sa polimernom glinom i liči na onaj za plastelin. Ako imate takve u kući, slobodno ih možete koristiti. Ako nemate, onda morate da potražite u odgovarajućim specijalizovanim radnjama za poslastičarski alat i materijal.
Nepohodni komplet instrumenata sadrži:
dasku za oblikovanje
plastičnu pincetu
gumene kalupe za oblikovanje latica
rezače za oblikovanje
četke za boljenje detalja
traka za učvršćivanje cvetova i listova
floristična žiac
Za vaš rad potrebni su i različiti modeli listova za različito cveće. Za bojenje cvetića od šećernog testa koriste se dve vrste namirnica - gel i prah. Gel se dodaje testu, da se oboji cela smesa. Završni detalji cvetova pre sklapanja prave se prahovima u boji, kojima se postiže maksimalna sličnost sa prirodnim cvećem.
Sastav šećernog testa, od kojeg se prave bombone za tortu se dosta razlikuje od onog kojim se prave tazličite fihure i cveće za ukrašavanje torti. Ovo testo treba da bude veoma elastično, ta se tanko razvlači i da brzo očvrsne, kako bi održalo oblik figure.
Postoji veliki broj recepata. Vredi da probate nekoliko, da bi ste pronašli koje vam najviše odgovara.
Pokažite malo upotnosti i mašte i uvek možete da iznenadite goste pravim kulinarskim delima na prazničnoj trpezi. Ako uspete da savladate sve tajne šećerne floristike, hobi može da se pretvori u unosan posao.
Izrada figura, cveća i čipki od šećerne mase u kućnim uslovima zahteva čvrsto šećerno testo, kako bi se održao željeni oblik.
Ukratko, da biste brzo naučili kako da radite sa šećernim testom, treba da znate biohemijski sastav i fizičke osobine.
To će vam pomoći da usšešno radite ne samo sa gotovom smesom kupljenom u prodavnici, već i da ga pripremite sami.
Recept za jednostavno šećerno testo
šećer u prahu - 600 g
sok od limuna - 30 ml
kukuruzni skrob - 50 g
želatin - 20 g
glicerin - 1 kašika
voda - 200 ml za rastvaranje želatina
vanila - 2-3 g
glikoza - 10 g
Proprema: Sipajte skrob u mlaku vodu. Kada se ohladi do sobne temperature, dodajte glicerin i glukozu u dobijeni žele. Posebno na pari rastvorite želatin, da temperatura ne bude viša od 40 stepeni. Prosejte šećer u prahu. Postepeno dodajte tečne sastojke, intenzivno mešajući silikonskom špatulom i pomešajte sve sastojke.
Nastavite da mesite na stolu ili silikonskoj podlozi, dok šećerno testo ne dobije željenu elastičnost, homogenost, i dok ne prestane da se lepi u vašim rukama. Čuvajte ga u plastičnoj kesi u frižideru.
Da biste dobili različite boje, dodajte poslastičarsku boju ili prirodne boje od soka razčičitih biljaka.
Komentari