bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi susamovo mleko?

Kako se pravi susamovo mleko?

MarianeMariane
Džedaj
1159545
Kako se pravi susamovo mleko?

Sveže mleko je savršen izvor belančevina i kalcijuma, ali samo za decu. Nakon određenog uzrasta, čovek gubi sposobnost da apsorbuje mleko i umesto da izvlači koristi od njega, može da ima probleme u vidu grčeva, intolerancije na glukozu i td.

Zbog toga je susamovo mleko izuzetna alternativa za sveže kravlje mleko. Susam je izuzetno bogat magnezijumom, bakrom i kalcijumom.

Redovan unos ovih mikroelemenata olakšava simptome reumatoidnog artritisa, obezbeđuje čvrstinu i elastičnost krvih sudova, čuva od raka debelog creva, osteoporoze itd.

Dobra vest je da se korisna svojstva susama čuvaju i prilikom obrade, kada se pravi susamovo mleko.

Za pripremanje 3-4 porcije susamovog mleka treba vam 1 šolja sirovog susama, 5 šolja vode i 2-3 kašike meda. Susam treba samleti u blenderu. Nakon toga se dodaje voda, dobro se promeša, ostavlja se oko 10-15 minuta i nakon toga se procedi.

Dobijeno susamovo mleko se po želji zaslađuje medom. Čuvanjem u frižideru održava kvalitet ukusa i lekovita svojstva oko 4-5 dana. Susamovo mleko možete napraviti i samo uz pomoć tahinija. Nekoliko kašika tahinija od susama se razredi u željenoj količini vode i zasladi se medom, cimetom itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji