Kako se konzervira sok od jabuke?

Kako se konzervira sok od jabuke?
Fotografije: bonapeti.rs

Kada ste napravili sok od jabuka, ali u velikim količinama, mnogo većim od onih koje možete da popijete, sat počinje da otkucava I imate 2 ili najviše 3 dana, pre nego što sok od jabuka počne da fermentiše, pa čak i ako ga čuvate u frižideru.

Ipak, postoji nekoliki načina da konzervirate sok od jabuka, kako bi mogli da u njemu uživate duže vreme.

Sok možete da zamrznete u vremenskom periodu od nekoliko meseci, bez značajnog gubitka ukusa. Zamrzavanje soka je opcija, ali kapacitet vašeg zamrzivača možda nije veliki, a drugi problem je to, da ako želite da popijete sok, uvek ga morate čekati da se odmrzne.

Pasterizacija ili sterilizacija soka je idealan način da sačuvate sok, jer se konzervirani sok na ovaj način može čuvati i koristiti i do 2 godine.

Pasterizacija je proces koji uključuje pažljivo zagrevanje soka do 75 stepeni Celzijusa i održavanje ove temperature u trajanju od najmanje 20 minuta.

Cilj pasterizacije je da se zaustavi proces fermentacije (vrenja) i da visoka temperatura istovremeno uništi sve organizme, koji mogu da dovedu do kvarenja soka. Proces pasterizacije, ako se uradi pravilno, ne utiče na ukus soka – sveži miris jabuke će biti prisutan. Ipak, za ovaj proces treba da koristite aparat za pasterizaciju.

Veoma lako možete sok od jabuke da konzervirate u teglama. Evo i jednog veoma lakog recpta za njegovu pripremu. Potrebne su vam jabuke – 10 kg, voda – 8 šolja i čiste tegle.

Jabuke očistite, operite, oljuštite i odstranite semenke. Nasecite jabuke na kockice. Zajedno sa vodom ih stavite u veliku posudu na vatru. Sačekajte da proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte dok jabuke ne potamne.

Kada su jabuke gotove, procedite ih kroz dvoslojnu gazu. Ostavite da se sok ohladi 2-3 sata.

Tegle stavite u lonac, sipajte vodu i zagrejte ih zajedno sa vodom. Napunite tegle sokom koji ste zagrejali na 88 stepeni.

Napunite tegle, obrišite ivice, zatvorite ih i kuvajte oko 10 minuta. Ohladite ih za 24 sata. Proverite da li su svi poklopci dobro zatvoreni, tako što pritisnete poklopac u sredini. Poklopac ne treba da se savija pod pritiskom.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji