Kako se čuva mladi sir?

Mladi sir je mlečni proizvod jedinstvenog ukusa. Priprema se od svežeg (sirovog) kravljeg ili ovčijeg mleka, dodaje mu se sirište i ostavlja se da sazri. Čuva se u salamuri, koja se priprema od vode i morske soli.

Sir možete pripremiti i u kućnim uslovima. Sveže mleko se ne pasterizuje i to dovodi do stvaranja dobrih uslova za razvoj mikroorganizama. Nakon nekog vremena, pod uticajem mlečno kiselih bakterija, razvoj mikroorganizama se zaustavlja i ti organizmi umiru u proizvodu.

Mladi sir možete poređati u kutije ili u odgovarajuću posudu, a da ga zatim pospete sa dovoljno kruonom solju. Treba da ga prelijete surutkom, jer će ga ona sačuvati dok ne sazri. Evo kako se to radi.

Oceđenu surutku od mladog sira prokuvajte, kako bi odvojili vurdu (sitan sir). Od 2 litra svežeg mleka dobićete oko 1 kašike vurde. Ohladite dobro tečnost koja je preostala. Ta tečnost će vam služiti da prelijete mladi sir. Probajte je zbog ukusa. Tečnost treba da je dosta slana, a ako nije, dodajte još malo soli.

Nakon jednog sata ponovo probajte i ako je dovoljno slano, zatvorite posudu poklopcem i ostavite sir da sazri najmanje 45 dana. Sir je dosta slan, ali ga pre konzumiranja možete oprati pod tekućom vodom da bi uklonili višak soli.

Osim poklopcem, sir možete da pritisnete i tanjirom, kako ne bi isplivao na površinu, kada ga prelijete salamurom.

Mladi sir se čuva na hladnom mestu - možete i u frižideru, poređan u kutiji. Nakon nekog vremena odozgo se pojavljuje bela skrama, takozvana košulja. Nju sklonite, a sir operite vodom.

U nekim krajevima se mladi sir preliva mešavinom kiselog mleka i vode, tako da se sir pokrije. Čak i da se pojavi žućkasta košulja na vrhu posude, ona se odstranjuje zajedno sa tečnošću i pravi se nova salamura kojom se preliva sir. Na taj način se sir bolje čuva.

Sačuvajte surutku - od nje možete da umesite testo za ukusne pogačice ili mekike.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji