Da li je korisno da se jede svinjska džigerica?

Da li je korisno da se jede svinjska džigerica?

/undefined /undefined Svinjska džigerica je je veoma korisna namirnica. U njoj ima mnogo korisnih supstanci - masnoće, vitamini, minerali, enzimi, belančevine, aminokiseline. Svinjska džigerica je izuzetno bogata gvožđem, vitaminima D, E i K, kao i vitaminima iz grupe B. U sastav džigerice ulaze i cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, kobalt, jod, mangan i dr.

Zbog visoke količine gvožđa u džigerici, ona se preporučuje kod anemije. Kako mnogo ljudi pati od nedostatka gvožđa, treba napomenuti da je džigerica jedan od izvora gvožđa. Svinjska džigerica, zajedno sa srcem, bubrezima i jezikom ima najveću hranjljivu vrednost od svih ostalih delova svinje.

U 100 g sirove svinjske džigerice ima 135 kalorija, 3,7 g masnoća, 21 g belančevina, ali i 300 mg holesterola. Osobe koje pate od visokog pritiska treba da izbegavaju džigericu.

Smatra se da je svinjska džigerica veoma korisna za pušače, a u njenom sastavu ima supstanci, koje pomažu kod oboljenja kao što su dijabetes i arteroskleroza. Ipak, ne treba preterivati sa konzumiranjem svinjske džigerice. Ona se nikako ne sme upotrebljavati kod oboljenja kao što su giht, jer u sebi sadrži velike količine purina.

Pogledajte i nekoliko ukusnih recepata sa svinjskom džigericom: Pržena svinjska džigerica, Pohovana svinjska džigerica i Svinjska džigerica sa crnim lukom u rerni.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji