Bonapeti.rs»Saveti»Da li je korisno da se jede svinjska džigerica?

Da li je korisno da se jede svinjska džigerica?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
128
Da li je korisno da se jede svinjska džigerica?

Svinjska džigerica je je veoma korisna namirnica. U njoj ima mnogo korisnih supstanci - masnoće, vitamini, minerali, enzimi, belančevine, aminokiseline. Svinjska džigerica je izuzetno bogata gvožđem, vitaminima D, E i K, kao i vitaminima iz grupe B. U sastav džigerice ulaze i cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, kobalt, jod, mangan i dr.

Zbog visoke količine gvožđa u džigerici, ona se preporučuje kod anemije. Kako mnogo ljudi pati od nedostatka gvožđa, treba napomenuti da je džigerica jedan od izvora gvožđa. Svinjska džigerica, zajedno sa srcem, bubrezima i jezikom ima najveću hranjljivu vrednost od svih ostalih delova svinje.

U 100 g sirove svinjske džigerice ima 135 kalorija, 3,7 g masnoća, 21 g belančevina, ali i 300 mg holesterola. Osobe koje pate od visokog pritiska treba da izbegavaju džigericu.

Smatra se da je svinjska džigerica veoma korisna za pušače, a u njenom sastavu ima supstanci, koje pomažu kod oboljenja kao što su dijabetes i arteroskleroza. Ipak, ne treba preterivati sa konzumiranjem svinjske džigerice. Ona se nikako ne sme upotrebljavati kod oboljenja kao što su giht, jer u sebi sadrži velike količine purina.

Pogledajte i nekoliko ukusnih recepata sa svinjskom džigericom: Pržena svinjska džigerica, Pohovana svinjska džigerica i Svinjska džigerica sa crnim lukom u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni