Sušeni paradajz nije posebno popularan kod nas, jer naše domaćice decenijama pripremaju konzervirani paradjz, a ne suše ga. Postoje izuzetci, naravno, gde se paradjz suši pre nego što se stavlja u domaću ljutenicu, na primer.
Sve više domaćica u današnje vreme prevazilazi taj strah i ili same suše paradajz ili kupuju gotov sušeni paradajz iz prodavnice. To nije slučajno - takav paradajz je izuzetno ukusan i aromatičan, a pored toga sadrži i visoke doze vitamina C, vitamina E i vitamina K.
Upravo zbog toga, logično je da sledi pitanje kako da jedemo sušeni paradajz. Postoje dve varijante - da se paradajz isecka sitno i da se koristi kao aromatični začin u jelima od mesa, vegetarijanskim jelima i dr. ili da se prethodno potopi i da se kasnije doda jelima.
Sušeni paradajz se odlično slaže sa testeninama i recept za lazanju sa sušenim paradajzom slobodno može da se svrsta u poglavlje kilinarskih klasika. Aroma sušenog paradajza pretvara ukusnu svinjetinu sa sušenim paradajzom u pravi praznik za čula.
Komentari