bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi sok od paradajza?

Kako se pravi sok od paradajza?

MarianeMariane
Džedaj
1259784
Kako se pravi sok od paradajza?

Sok od paradajza kod nas ima specijalnu vrednost i poštovanje. Skoro da nema domaćinstva koje, bez obzira na veliki izbor gotovih konzervi i tegli sa paradajz sokom koje se nude u prodavnicama, ne priprema svoje sopstvene tegle ili flaše za zimu. Zatvaranje tegli sa sokom od paradajza je jedan od načina da sačuvano korisne osobine paradajza tokom zime.

Postoji na desetine recepata za pripremanje soka od paradajza, koji se razlikuju kako prema načinu obrade paradajza, tako i prema tehnologiji pripreme i sterilizacije ili pasterizacije tegli ili flaša sa paradjzom.

Standardni recept za paradajz sok uključuje mesnati, zreo (čak i prezreo) paradajz, so, šećr i malo ulja. Paradajz se veoma dobro opere, po mogućnosti mu se odstranjuje kožica i seče se sitno. Prebacuje se u duboku posudu (šerpu) i kuva se na slaboj vatri, bez dodavanja vode.

U procesu kuvanja višak vode isparava, a ostatak se se propušta kroz cediljku ili đevđir, tako da se dobije gust sok. On se sipa u čiste, suve tegle ili flaše i one se pasterizuju najmanje 30 minuta.

Možete da pripremate i paradajz sok bez kuvanja. U tom slučaju, dobro operite paradajz, oljuštite ga i sameljite ga u mašini za mlevenje mesa. Začinite paradajz solju i biberom, a zatim dodajte sitno seckani peršun, malo bibera i šećera po ukusu. Smesu rasporedite u tegle ili flaše, pa njih pasterizujte najmanje 30 minuta.

Paradajz sok je odličan izvor vitamina iz grupe C, B, R i K, ima provitamina A i mikroelemente gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum i fosfor. Pasterizovani paradajz sok je ukusan i pre svega kvalitetan dodatak čorbama, sosevima, testenini ili jelima sa mesom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji