Vazdušasto testo - u sredini tanko i hrskavo, a po ivicama mekano i vazdušasto. Jedistveno je za pravljenje pica, mekika, pogača i mnogih drugih proizvoda od testa, uprkos tome što se teško priprema i potrebno mu je mnogo vremena.
Ali ipak vredi truda zbog njegovog neverovatnog ukusa i mirisa. Ovde ćemo videti jedan recept za pravljenje vazdušastog testa.
Potrebni sastojci:
smesa sa kvascem:
400 g brašna
175 ml vode
1 kašičica suvog kvasca
Testo:
40 g brašna
55 ml vode
1 supena kašika meda (melasa, šećer) 2 kašičice soli
Priprema:
Kvasac rastvorite u vodi (poželjno je da bude topla) i pomešajte sa brašnom. Zamesite dok ne dobijete homogenu smesu. Pokrijte i ostavite na 12-14 sati na sobnoj temperaturi.
Za testo pomešajte brašno sa vodom i možete dodati slatko ili slano, po želji, na primer sir ili med. Nakon toga dodajte smesu sa kvacem, zamesite testo, na kraju dodajte so.
Pokrijte i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte testo. Možete ga saviti na pravougaonike i razvucite ponovo oklagijom.
Komentari