Kako se pravi zaprška sa lukom i šargarepom?

Kako se pravi zaprška sa lukom i šargarepom?

Zaprška je tradicionalni metod za pripremu jela u balkanskoj kuhinji. Dobro napravljena zaprška daje jelu specifičan, bogat ukus i aromu, koji vas jednostavno teraju da odmah sipate i pojedete celu činiju pasulja sa kobasicom.

Kod nas se obično pripremaju dve vrste zaprške, koje se stavljaju na različita jela. Zaprška sa lukom, alevom paprikom, brašnom i uljem odgovara kada pripremate janiju od sočiva ili pasulj.

Mnogo domaćica pripremaju i malo blažu zapršku, takozvanu dinstanu zapršku, za koju su vam potrebni crni luk, šargarepa, paradajz (paradajz pire) i začini, kao i ulje.

Masnoću zagrejte i u nju stavite sitno seckani luk. Njega upržite na jakoj vatri oko 2-3 minuta, dok ne omekša, a zatim dodajte sitno iseckanu šargarepu.

Dobro je da uvek propržite šargarepu kod kuvanja, jer se u tom procesu karotini iz šargarepe pretvaraju u aktivnije oblike i formiraju nove antioksidanse.

Kada šargarepa omekša, možete dodati i ostale sastojke zaprške - paradajz pire, celer i zelene začine. Ostavite da se dinsta na slaboj vatri dok povrće potpuno ne omekša i tada dodajte u jelo kako biste obogatili njegov ukus.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji