Toping predstavlja preliv kojim je prekriven poslastičarski proizvod - slatkiš, torta, kolač, sladoled itd. Toping koji se najčešće koristi je toping od čokolade. On se prirpema lako i nije potrebno da ga kupujete u prodavnicama, zato što ne postoni ništa lepše od od domaće pripremljenih slatkiša, prelivenih domaćim topingom. Domaći čokoladni toping je mnogo lepši i ne oduzima puno vremena, a rezultat je više nego zadovoljavajuć. Najbolje je da koristite lepu čokoladu kako bi toping bio kvalitetan.
Potrebno vam je oko 200 g crne čokolade, 1 supena kašika maslaca i oko 3 supene kašike svežeg mleka. Prvo rastopite čokoladu na pari u maloj šerpi, stavite je u veću,punu vode. Mešajte neprestano i nakon što se čokolada potpuno rastopi, dodajte mleko i ponovo promešajte.
Pažljivo dodajte maslac na kraju, promešajte ponovo i skinite sa vatre. Čokoladni toping je spreman za samo nekoliko minuta. Ostavite smesu da se malo ohladi i koristite kao glazuru za željeni kolač. Preporučujemo da iskoristite celu količinu odjednom, a ne da ostavite za neki drugi kolač.
Predlažemo vam i drugi recept koji je malo drugačiji. Za ovaj toping vam je potrebno oko 200 g brašna. 400 ml svežeg mleka, 50 g čokolade, 2 žumanca i 10 g brašna. Stavite mleko i šećer na vatru i mešajte dok mleko ne provri. Pomešajte brašno sa malo vode i dodajte pažljivo u vrelo mleko. Dodajte umućena žumanca i rendanu čokoladu. Mešajte dok se ne zgusne, ali nemojte dozvoliti da provri.
Ako ste i vi ljubitelji čokoladnih poslastica, ne zaboravite da probate i ove recepte:
- ili čokoladni kolač;
Komentari