Kako se priprema vazdušasti krompir pire?

Kako se priprema vazdušasti krompir pire?

Da li se i vama desilo da sednete u restoran i da nakon što ste poručili krompir pire kao prilog uz jelo, dobijete neku masu sličnu gumi?

Razočarenje je sigurno veliko, još veće ako ste očekivali nežni, mekani i vazdušasti pire.

Većina restorana ne obraća mnogo pažnje u pripremi ovog priloga i pripremaju ga na brzinu, a u suštini, kako bi pire bilo ukusno i lagano, neophodno je da se poštuje nekoliko prostih pravila:

Za klasični pire od krompira su vam potrebne tačno 4 namirnice - krompir, maslac, sveže mleko i so.

Evo i mera, koje treba da koristite:

Krompir - 500 g

Sveže mleko - 100 ml

maslac - 50 g

so - po ukusu

Odaberite krompir sa visokim sadržajem skroba, kako bi lakše upio sveže mleko i maslac.

Krompir oljuštite, operite i nasecite na krupno, a komadi treba da budu približno iste veličine, kako bi se skuvali u isto vreme. Prelijte krompir hladnom vodom i dodajte so, kako bi bili jednako začinjeni.

Kada se krompir skuva (proverava se viljuškom), vodu ocedite i u krompir dodajte maslac (na sobnoj temperaturi) i toplo sveže mleko.

Zapamtite! Mleko obavezno treba da bude toplo, kako bi ga krompir lakše apsorbovao. Izgnječite namirnice jedino i samo ručnom presom za krompir. Nemojte da koristite mikser ili pasator, jer ćete umesto vazdušastog krompir pirea dobiti bezukusnu i lepljivu kašu.

Ako ima potrebe, dodajte još soli. Uz krompir pire ide i muskatni oraščić, pa možete da stavite i prstohvat ovog aromatičnog začina.

Ovo su koraci, koje treba da pratite, kako biste pripremili vazdušasti krompir pire i veoma je važno da ga pojedete odmah nakon pripreme.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji