Bonapeti.rs»Saveti»Kako se prave mekike?

Kako se prave mekike?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
313
Kako se prave mekike?

Mekike su uvek bile omiljeni doručak, ali uprkos patnji da napravimo ukusne mekike, često se ne dešava to što smo zacrtali.

Mekike obično budu, ili tvrde, ili previše debele. Ustvari, lepe mekike se prave relativno lako. Potrebno je da obratite malo više pažnje na dve osnovne komponente prilikom njihove pripreme - testo za mekike i način prženja.

Ako imate dovoljno vremena i sastojaka, najbolje da testo napravite sami.

Da biste napravili mekike potrebno vam je: 800 g belog brašna, 300 ml svežeg mleka, 200 ml kiselog mleka, 20 g svežeg kvasca (pola kockice), 1 jaje, 2 supene kašike ulja, 1 supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica sode bikarbone, ½ kašičice sirćeta i ulje za prženje.

Prvi korak je priprema testa.

Stavite kvasac u čašu, pospite šećerom i izgnječite, nakon toga sipajte 100 ml svežeg mleka, koje treba da bude mlako. Mešajte dok se kvasac potpuno ne rastvori.

Posebno umutite kiselo mleko sa sodom i sirćetom. U duboku posudu sipajte ¾ brašna i pospite solju. U sredinu brašna napravite udubljenje i unutra stavite redom jaje, ulje, preostalo sveže mleko i rastvoreni kvasac.

Dodajte pripremljeno kiselo mleko. Počnite da mešajte sve kašikom, uzimajte brašno od ivica posude dok se ne stvori testo i dok ne potrošite brašno.

Drugi korak je mešenje.

Pokrijte dno širokog pleha sa malo brašna i u sredinu sipajte testo iz posude. Mesite, uzimajte od brašna dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi po rukama. Gotovo testo stavite u posudu pokrivenu brašnom, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe oko sat i po vremena.

Treći korak je prženje mekika.

Namazanim rukama od nadošlog testa napravite loptice veličine oraha. Poređajte u pleh, posut brašnom i pokrijte krpom da se ne suši.

Svaku lopticu razvlačite dok ne dobijete ravnu pitu i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatnobraon boju u oko 1 cm ugrejanog ulja.

Izvadite gotove mekike na ubrus.

Tradicionalne mekike jedite sa domaćim džemom, sirevima, šećerom u prahu, kompotom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni