Kikiriki je jedan od najboljih prijatelja zdravog srca. On sadrži velike količine monozasićenih masnoća i bogat je velikim brojem hranljivih sastojaka, kao što su vitamin E, niacin, folna kiselina, proteini i mangan.
Pored toga, kikiriki organizmu dostavlja fenol antioksidant i resveratrol, kojih ima i u crnom grožđu i vinu.
Kikiriki i delimično pečeni kikiriki su odlično meze uz pivo. Zbog toga je njihovo pravilno pečenje izuzetno važno.
Uprkos tome što se kod nas u prodavnicama obično može pronaći oljušteni sirov kikiriki, toplo vam preporučujemo da potražite i kupite kikiriki u ljusci.
Najukusniji pečeni kikiriki je upravo taj, koji je pečen sa mahunom, jer mahuna čuva zrno kikirikija od toga da izgori i da se njegova crvena ljuska ukloni, a u njoj upravo ima resveratola i drugih polifenola.
Sam proces pečenja kikirikija u ljusci ne razlikuje se od pečenja oljuštenog kikirikija. Mahune se poprskaju sa malo vode, posole se i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 10 minuta.
Promešaju se i peku se još 10 minuta. Probaju se, ali tek nakon što se ohlade i ako ima potrebe, dodatno se peku.
Komentari