Kinoa se sve više konzumira kod nas. Prestavlja žitaricu kod koje se konzumiraju listovi, ali i semenke.
Kinoa je poznata blizu 4000 godina. Ona se danas prihvata kao superhrana.
Omiljeni proizvod za vegane, vegetarijance i ljude koji vole zdravu ishranu.
Kinoa, osim kao hranljivi sastojak, koristi se i u lekovite svrhe. Ona sadrži mnogo korisnih svojstava koji su potrebni ljudskom organizmu.
Ovo je jedinstvena biljka u čiji sastav ulazi svih osam aminokiselina, koji su potrebni organizmu. Bogata je gvožđem, cinkom, vlaknima, fosforom, vitaminima B i E. Fosfor je odgovoran za zdravlje i izdržljivost ćelija.
Vlakna koja se nalaze u kinou održavaju dobro stanje crevne flore.
Kinoa mnogo zasiti i ne sadrži gluten. Ona se može koristiti za pravljenje različitih salata sa kinoom, jela, supe, deserti, proizvodi od hleba, čak i ćuftice od kinoe.
Kako da pripremimo kinou za salatu?
Priprema kinoe za salatu u domaćim uslovima je veoma laka.
Kinoa se prvo potapa u vodu na oko 3 sata. Ona će povećati svoj obim. Nakon toga se baca voda u koju je bila potopljena.
Operemo je nekoliko puta na jakom mlazu vode. Prilikom pranja će se odvojiti gorčina kinoe.
Nakon toga stavite u šerpu sa vodom na tihu vatru. Nakon što provri, ostavite kinou da vri još oko 20 minuta.
Kinoa se kuva u odnosu 1:2. Tj. 1 šolja kinoe sa dve šolje vode. Imajte u vidu da se od jedne šolje kinoe prilikom kuvanja doboja oko 3 šolje.
Nakon što se skuva, ocedite je od vode. Kinoa je spremna da se doda u salatu.
Komentari