Bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema kinoa za salatu?

Kako se priprema kinoa za salatu?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339154
Kako se priprema kinoa za salatu?

Kinoa se sve više konzumira kod nas. Prestavlja žitaricu kod koje se konzumiraju listovi, ali i semenke.

Kinoa je poznata blizu 4000 godina. Ona se danas prihvata kao superhrana.

Omiljeni proizvod za vegane, vegetarijance i ljude koji vole zdravu ishranu.

Kinoa, osim kao hranljivi sastojak, koristi se i u lekovite svrhe. Ona sadrži mnogo korisnih svojstava koji su potrebni ljudskom organizmu.

Ovo je jedinstvena biljka u čiji sastav ulazi svih osam aminokiselina, koji su potrebni organizmu. Bogata je gvožđem, cinkom, vlaknima, fosforom, vitaminima B i E. Fosfor je odgovoran za zdravlje i izdržljivost ćelija.

Vlakna koja se nalaze u kinou održavaju dobro stanje crevne flore.

Kinoa mnogo zasiti i ne sadrži gluten. Ona se može koristiti za pravljenje različitih salata sa kinoom, jela, supe, deserti, proizvodi od hleba, čak i ćuftice od kinoe.

Kako da pripremimo kinou za salatu?

Priprema kinoe za salatu u domaćim uslovima je veoma laka.

Kinoa se prvo potapa u vodu na oko 3 sata. Ona će povećati svoj obim. Nakon toga se baca voda u koju je bila potopljena.

Operemo je nekoliko puta na jakom mlazu vode. Prilikom pranja će se odvojiti gorčina kinoe.

Nakon toga stavite u šerpu sa vodom na tihu vatru. Nakon što provri, ostavite kinou da vri još oko 20 minuta.

Kinoa se kuva u odnosu 1:2. Tj. 1 šolja kinoe sa dve šolje vode. Imajte u vidu da se od jedne šolje kinoe prilikom kuvanja doboja oko 3 šolje.

Nakon što se skuva, ocedite je od vode. Kinoa je spremna da se doda u salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji