Kako se priprema kinoa za salatu?

Kako se priprema kinoa za salatu?

Kinoa se sve više konzumira kod nas. Prestavlja žitaricu kod koje se konzumiraju listovi, ali i semenke.

Kinoa je poznata blizu 4000 godina. Ona se danas prihvata kao superhrana.

Omiljeni proizvod za vegane, vegetarijance i ljude koji vole zdravu ishranu.

Kinoa, osim kao hranljivi sastojak, koristi se i u lekovite svrhe. Ona sadrži mnogo korisnih svojstava koji su potrebni ljudskom organizmu.

Ovo je jedinstvena biljka u čiji sastav ulazi svih osam aminokiselina, koji su potrebni organizmu. Bogata je gvožđem, cinkom, vlaknima, fosforom, vitaminima B i E. Fosfor je odgovoran za zdravlje i izdržljivost ćelija.

Vlakna koja se nalaze u kinou održavaju dobro stanje crevne flore.

Kinoa mnogo zasiti i ne sadrži gluten. Ona se može koristiti za pravljenje različitih salata sa kinoom, jela, supe, deserti, proizvodi od hleba, čak i ćuftice od kinoe.

Kako da pripremimo kinou za salatu?

Priprema kinoe za salatu u domaćim uslovima je veoma laka.

Kinoa se prvo potapa u vodu na oko 3 sata. Ona će povećati svoj obim. Nakon toga se baca voda u koju je bila potopljena.

Operemo je nekoliko puta na jakom mlazu vode. Prilikom pranja će se odvojiti gorčina kinoe.

Nakon toga stavite u šerpu sa vodom na tihu vatru. Nakon što provri, ostavite kinou da vri još oko 20 minuta.

Kinoa se kuva u odnosu 1:2. Tj. 1 šolja kinoe sa dve šolje vode. Imajte u vidu da se od jedne šolje kinoe prilikom kuvanja doboja oko 3 šolje.

Nakon što se skuva, ocedite je od vode. Kinoa je spremna da se doda u salatu.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji