Bonapeti.rs»Saveti»Kako se dinstaju tikvice

Kako se dinstaju tikvice

Kako se dinstaju tikvice

Tikvice spadaju u grupu povrća koje su među omiljenim vrstama i najčešće konzumiranim vrstama. Jednostavno gotovo da nema osobe koja ih ne jede u ovom ili onom obliku - u bezbroj jela, predjela, supa, kao pire, nadev, u salatama, pa čak i u desertima.

Pečene, pržene, dinstane, kuvane, pa čak i sirove, tikvice se na divan način kombinuju sa gotovo svim namirnicama.

Ovde se posebno fokusiramo na jednu od ovih kulinarskih metoda - dinstanje tikvica ili drugim rečima - opisaćemo kako dinstati tikvice.

Osim što je vrlo zdravo pripremati sveže proizvode ovim metodom, takođe je i lako, brzo i ukusno.

U slučaju tikvica, preporučuje se da se ne ljušte kako bi zadržale oblik. U tu svrhu se koriste mlade i krhke, jer su veće bez ukusa, imaju seme, deblju koru i različitu teksturu.

Isecite tikvice na kockice i stavite na umerenu vatru sa malo masnoće i soli, obavezno ispod poklopca. Na 500 g tikvica, oko 30 g masnoće, što može biti maslac, ulje, maslinovo ulje ili neka druga mansoća po vašem izboru.

Kod tehnike dinstanja se uglavnom koristi tečnost - voda ili bujon, ali je u slučaju tikvica nije potrebno dodavati, one imaju dovoljno. Ako dodamo vodu, postoji rizik da započne proces kuvanja i nećemo dobiti željeni rezultat.

Od tečnosti odvojene od povrća, kada se dinsta pod poklopcem, dobija se neka vrsta ciklusa para/tečnost koja na divan način kuva proizvod, čineći ga nežnim, mekanim i ukusnim.

Trajanje kuvanja tikvica je kratko - dovoljno je 4-5 minuta, ali morate uzeti u obzir i veličinu i debljinu komada.

Da biste aromatizirali i obogatili dinstane tikvice, možete koristiti gotovo bilo šta u pogledu začina i kombinacija drugog povrća ili mesa. To je zbog neutralnog i nepretencioznog ukusa tikvica i sposobnosti upijanja aroma drugih elemenata sa kojima se kombinuje. Na primer, odlična opcija za dinstane tikvice je dodavanje belog luka, peršuna, mirođije.

Kada kuvate sa drugim povrćem ili mesom, da biste tikvice pravilno dinstali, potrebno je da ih dodate kasnije, jer će se skuvati mnogo brže nego, na primer, šargarepa, krompir, celer.

Ako vaša dijeta ne dozvoljava upotrebu masnoće, tikvice uvek možete dinstati sa malo bujona, bez preterivanja u količini, kako ne biste dobili efekat kuvanja.

Možete i sami videti kako je lako i jednostavno dinstati ovo omiljeno povrće i pretvoriti ga u ukusno i zdravo jelo ili prilog od tikvica.

Uspeh i prijatno!!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni