Kako se sotira luk?

Kako se sotira luk?

Sotiranje je kulinarska tehnika u kojoj se namirnice pripremaju na jakoj vatri sa minimalnom količinom masnoće u kratkom vremenskom periodu i uz često pomeranje, kako ne bi zagorele. Namerno smo upotrebili reč pomeranje, jer reč mešanje ne bi u potpunosti opisala deo ovog procesa.

Najčešće, kako bi se izbeglo slepljivanje ili zagaranje kod sotiranja, tiganj treba da pomerate napred nazad i da ga lagano podižete, prilikom čega se komadići namirnice koja se priprema odvajaju od dna i menjaju mesto, pa im to omogućava da se ravnomerno pripreme.

Kada sotirate, treba da imate tiganj sa debelim dnom i da on bude dovoljno prostran, kako namirnice ne bi stojale na gomili, već da svaki komadić bude odvojen od drugog.

Kako biste pripremili sotirani luk, isecite ga na tanke trake - žilijen, ili ga naseckajte na relativno sitne kockice.

Za 1 glavicu crnog luka vem je potrebna 1 kašika masnoće - maslinovog ulja ili suncokretovog ulja. Masnoću stavite na već zagrejani tiganj, na umerenoj ili jakoj vatri i dobro je rasporedite na celu površinu.

Tada stavite luk na gore opisani način - raspoređen ravnomerno, a ne na gomilu.

Laganim periodični bacanjem i pokretima napred-nazad, kuvajte oko 3 do 5 minuta za lagano hrskavi luk, koji je još uvek bele boje. Od 4 do 5 minuta za laganu boju i tada luk dobija slatkoću i omekša. Ako nastavite prženje i dalje, imaćete boju tamnog karamela. Stepen pripreme, koji ćete odabrati, zavisi od vašeg ukusa i recepta, koji pripremate.

Možete da poslužite sotirani luk i kao prilog uz meso, ribu ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Ako je luk samo deo kompleksnijeg recepta, onda će ova tehnika to jelo učiniti ukusnijim, jer se smatra da se kod sotiranja ukusi i arome čuvaju i pojačavaju, a to se za prženje ne može reći.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji