bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži spanać?

Šta sadrži spanać?

Šta sadrži spanać?

Spanać jezeljasta biljka iz porodice repa. Njegova domovina je Persija. To je izuzetno korisno zeleno lisnato povrće koje sadrži jedinstveni kompleks supstanci.

Listovi spanaća bogati su vitaminima A, B1, B2, B6, C i PP. Sadrže niz minerala (kalcijum, gvožđe, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor, jod, mangan i bakar), kao i niz proteina. Spanać je posebno koristan za povećanje hemoglobina zbog bogatog sadržaja vitamina i folne kiseline.

Spanać se preporučuje za lečenje anemije. Spanać stimuliše lučenje insulina iz pankreasa i zato je pogodna hrana za dijabetičare.

Prisutan je i u dijetalnom meniju za gojaznost i aterosklerozu, jer je niskokaloričan - u sastavu spanaća 100 g spanaća ima samo 25 kalorija i bogat je izvor vlakana. Ova zdrava hrana jača imuni sistem.

Preporučljivo je jesti sirovi spanać kao deo salate ili kao svež isceđeni sok. Podržava funkciju digestivnog trakta tako što čisti telo od toksina. Takođe pozitivno deluje na zube i desni.

Za prevenciju možete uzeti:

- Sveže isceđeni sok od spanaća sa šargarepom svakodnevno tokom mesec dana;

- Kilogram kuvanog i pasiranog spanaća četiri puta nedeljno u toku mesec dana, nakon čega sledi pauza;

- Sitno iseckani spanać uzima se pre obroka svakodnevno oko mesec dana.

Kontraindikovan je samo osobama sa bolestima bubrega zbog sadržaja oksalne kiseline u sebi, kao i osobama alergičnim na bilo koji od njegovih minerala (najčešće na gvožđe).

Da biste izvukli maksimum iz korisnih svojstava spanaća, trebalo bi da bude svež sa tamnozelenim, tvrdim i zdravim listovima bez mrlja. Pažljivo ga operite bez potapanja u vodi, odmah pripremite i potrošite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji