Majčina dušica, često korišćena biljka i začin na našim prostorima, poznata je od pamtiveka i vrlo je korisna lekovita biljka. Pored toga što je začin za razne vrste jela od mesa i jela od krompira, majčina dušica je divna biljka koja se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama koje doprinose njenim zdravstvenim efektima na čoveka.
Blagoslovljeni smo što živimo na ovim prostorima, na zemlji sa dokazanim moćnim svojstvima biljaka iz iskustva poznatog o njima.
Divlja majčina dušica ili timijan, kako se negde naziva, sadrži esencijalna ulja. Iz tog razloga, kada pravite čaj od majčine dušice kod kuće, potrebno je određenu količinu biljke preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji deset minuta kako bi ona pustila esencijalna ulja.
Još jedan dobar način da se izvuku korisna svojstva majčine dušice je da se kuva u hladnoj vodi, kada proključa kuvajte je minut, a zatim ostavite da neko vreme ponovo odstoji.
Majčina dušica je vrlo dobar lek za lečenje kašlja i bolesti povezanih sa prehladom. U tim slučajevima primenite tinkturu majčine dušice pripremljenu od 1 kašike biljke na 200 ml vode, prokuvajte i konzumirajte u kombinaciji sa medom i limunom.
Za normalan unos čaja od majčine dušice jedna kašika biljke prelije se sa 250 ml vode. Prokuvajte, ostavite 10 minuta, procedite i poslužite.
Majčina dušica pomaže kod različitih stanja kao što su nesanica, umor i glavobolja. Kada pravite čaj za takve probleme, dobro je uzimati odnos 30 grama majčine dušice prema 450 ml vode. Nakon pripreme čaja, procedite ga i podelite na 3 dela. Pijte tri puta dnevno jednake delove čaja.
Divan opuštajući i tonizirajući efekat daje biljna kupka od majčine dušice. U tu svrhu se 100 grama biljke kuva u 4-5 litara vode 30 minuta.
Majčina dušica se vrlo dobro podudara sa origanom, žutim kantarionom, kamilicom i drugim korisnim biljem.
Komentari