Postoji mnogo načina da svoje omiljene ljute papričice sačuvate duže vreme.
Sušenje ljutih papričica jedan je od najlakših načina pripreme ove namirnice za zimu.
Ovaj metod vam omogućava da zadržite sve hranljive sastojke u povrću do sledeće berbe.
Ljuta paprika obično dostiže punu zrelost krajem septembra - početkom oktobra.
Zrelost se može odrediti po njihovoj jarkoj boji: narandžastoj, žutoj ili crvenoj.
Njihova veličina može varirati od 2-3, pa do 20-30 centimetara. Odaberite samo cele plodove, bez znakova truljenja ili plesni.
Odabrane papričice moraju biti iste boje bez mrlja ili mehaničkih oštećenja.
Paprike operite pod mlazom vode, poređajte na kuhinjski papir ili obične krpe da se dobro ocede.
Paprike postavite na kartonsku, papirnu ili drvenu površinu. Paprike rasporedite u jedan sloj tako da se komadi ne dodiruju.
Ostavite ih da se osuše na toplom mestu. Prostorija treba da bude dobro provetrena i mračna, jer se hranljive materije u papričici razgrađuju pod dejstvom ultraljubičastog zračenja.
Da li je sušena paprika gotova utvrđuje se vizuelno: celo povrće ostaje sjajno, čvrsto na dodir, lako se lomi kada se stisne, ali se ne mrvi.
Sa već pripremljenom sušenom ljutom paprikom možete pripremiti jedan od ovih recepata za čili kon karne ili tradicionalnu ljutenicu.
Komentari