Mnogo je veština koje domaćica mora steći da bi se smatrala savršenom.
Međutim, jedna od osnovnih stvari je da može da namirnice iseče na tanke žilijene (trakice).
Ovaj proces možda zvuči jednostavno, ali se u ovoj veštini kriju i mnoge druge stvari. Sada ćemo pisati upravo o tome.
Kako se seče na tanke žilijene?
Prvo, moramo naučiti da pravilno držimo nož.
Palcem stisnite dršku noža što je moguće bliže oštrici i savijte kažiprst, sa ostala tri prsta uhvatite za dršku noža. Ne pritiskajte nož prejako, inače ćete se brzo umoriti, ali nemojte ga držati ni previše opušteno.
Palac druge ruke je postavljen unazad - kao da pokriva povrće ili voće i gura ga ka nožu. Ostale prste treba saviti prema unutra: drugi zglobovi kažiprsta i srednjeg prsta su gotovo uspravni, mali prst se ni na koji način ne ističe.
Oštrica noža sa bočne strane se pritiska na krivine prstiju i lagano klizi pri sečenju žilijena.
Najlakši način za sečenje je kada se oštrica pomera odozgo prema dole. Postoji nekoliko načina za to.
Držite nož pod oštrim uglom, vrh sečiva treba da se nasloni na dasku za sečenje, povrće sečete sredinom sečiva.
Počnite da pomerate nož nadole i napred, sekući krastavac do kraja. Kada je sečivo potpuno na dasci, podignite ga i vratite nož u prvobitni položaj.
Komentari