Tokom poslednjih godina mleko od orašastih plodova stiče sve veću popularnost. Neki ga konzumiraju kao alternativnu varijantu svežeg mleka (budući da ne sadrži laktozu), drugi - zbog njegovih korisnih sastojaka.
Ukoliko patite od netolerancije na laktozu ili pak želite da probate nešto drugačije i zdravo, možete da spremite suncokretovo mleko.
Za taj cilj potrebno je da imate blender, gazu i naravno šaku oguljenog suncokreta.
Evo ga i tačan recept za suncokretovo mleko:
Jedna šolja oguljenog sirovog suncokreta se potopi u vodu u toku noći (8-12 sati). Cilj je da se isperu štetne materije (takozvani inhibitori) iz sirovih semenki.
Ujutru se suncokret iscedi, ispere se pod mlazom vode i stavlja se u blender. Dodaju se 3 čaše mineralne, izvorske ili prokuvane vode, prstohvat soli i smesa se izblenda.
Dobijena tečnost se procedi kroz gazu i korisno suncokretovo mleko je već spremno za konzumaciju.
Po želji može da bude začinjeno kesicom vanile, cimetom, kakaom ili drugim aromatičnim sastojkom.
A možete i da napravite šejk tako što u mleko od orašastih plodova dodate omiljeno voće (bananu, breskvu, maline, jagode) i ponovo blendate.
Komentari