Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GlukozaIstorija glukoze
Pre nego što je postala poznata kao monosaharid C6H12O6, glukoza je imala naziv - grožđani šećer. Prvi put se o njoj piše u mavarskim spisima od pre 100 godina....
17. sep.
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Glukozno-fruktozni sirupUpotreba glukozno-fruktoznog sirupa
Glukozno-fruktozni sirup se dobija enzimskim procesom hidrolize kukuruznog skroba i veoma je bogat fruktozom....
14. april
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
GlikogenMozak nema vremena da ga razgradi u glukozu, pa potrebnu glukozu dobija direktno iz krvi....
23. mart
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno.
Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
10. avgust
Glikemijski indeks različitih vrsta mesaGlikemijski indeks je pokazatelj koliko brzinom se jedna namirnica pretvara u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u organizmu....
08. april
Hranljive namirnice preporučene kod povišenog šećera u krviZa vreme procesa varenja u organizmu se razgrađuju skrob i šećeri, pretvarajući se u glukozu. Glukoza obezbeđuje energiju za ćelije organizma, a insulin transportuje glukozu iz krvi u ćelije organizma....
13. feb.
ZaslađivačiNajpoznatiji zaslađivači su saharoza, fruktoza, glukoza, maltoza, laktoza, glicerin, saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam, ksilitol, sorbitol, manitol, izomaltitol, laktitol, hidrogenizovani glukozni sirup, glukozno - fruktozni...
18. jul
Metabolizam ugljenih hidrata - sve što treba da znamoMozgu je potrebna glukoza kao izvor energije. Nakon što se ugljeni hidrati razbiju u glukozu, šećer se isporučuje u ćelije tela kroz krvotok....
30. dec.
FruktozaPrema fizičkim pokazateljima fruktoza liči na glukozu. Ona ima slađi ukus od glukoze i za razliku od nje se rastvara u alkoholu. Fruktoza ima istu molekularnu masu, kvalitet i količinski sastav kao glukoza....
05. okt.
Osnovni saveti za ishranu dijabetičaraAli naše telo je dizajnirano tako da glukoza treba da bude striktno umerena....
09. mart
Kako sniziti šećer u krviŠećer u krvi je medicinski termin kojim se određuje koncetracija glukoze u krvi. Glukoza je glavni izvor enerije i snage u telu....
01. jul
Namirnice sa visokim sadržajem fruktozeGlukoza utiče na šećer u krvi čak i više nego saharoza i fruktoza....
12. april
Šta su to složeni ugljeni hidrati?Nedostatak glikogena se manifestuje tako da organizam ne može proizvesti glukozu.
Složeni ugljeni hidrati štede zalihe proteina....
22. jun
Kako se pravi šećerni fondan?Glukozu lagano zagrejte i promešajte sa glicerinom, u nju dodajte želatin i sve dobro promešajte.
U odgovarajuću posudu sipajte polovinu količine šećera u prahu i dodajte smesu od želatina i glukoze....
24. mart
1
Nisu svi ugljeni hidrati nezdraviNaše telo ove šećere razlaže do glukoze, odnosno šećera u krvi. Glukoza je neophodna za funkcionisanje mozga, nervnog sistema, mišića i različitih organa....
17. mart
Turska bela alvaGlukoza se stavlja u šerpu sa polovinom šećera i vode da provri. Kad počne da vri skida se sa vatre.
Drugi deo šećera se umuti da jajima na sneg....
26. jun
1