Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

GlukozaGlukoza
17. sep.
Istorija glukoze Pre nego što je postala poznata kao monosaharid C6H12O6, glukoza je imala naziv - grožđani šećer. Prvi put se o njoj piše u mavarskim spisima od pre 100 godina....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Glukozno-fruktozni sirupGlukozno-fruktozni sirup
14. april
Upotreba glukozno-fruktoznog sirupa Glukozno-fruktozni sirup se dobija enzimskim procesom hidrolize kukuruznog skroba i veoma je bogat fruktozom....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
GlikogenGlikogen
23. mart
Mozak nema vremena da ga razgradi u glukozu, pa potrebnu glukozu dobija direktno iz krvi....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Glikemijski indeks različitih vrsta mesaGlikemijski indeks različitih vrsta mesa
08. april
Glikemijski indeks je pokazatelj koliko brzinom se jedna namirnica pretvara u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u organizmu....
Hranljive namirnice preporučene kod povišenog šećera u krviHranljive namirnice preporučene kod povišenog šećera u krvi
13. feb.
Za vreme procesa varenja u organizmu se razgrađuju skrob i šećeri, pretvarajući se u glukozu. Glukoza obezbeđuje energiju za ćelije organizma, a insulin transportuje glukozu iz krvi u ćelije organizma....
ZaslađivačiZaslađivači
18. jul
Najpoznatiji zaslađivači su saharoza, fruktoza, glukoza, maltoza, laktoza, glicerin, saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam, ksilitol, sorbitol, manitol, izomaltitol, laktitol, hidrogenizovani glukozni sirup, glukozno - fruktozni...
Metabolizam ugljenih hidrata - sve što treba da znamoMetabolizam ugljenih hidrata - sve što treba da znamo
30. dec.
Mozgu je potrebna glukoza kao izvor energije. Nakon što se ugljeni hidrati razbiju u glukozu, šećer se isporučuje u ćelije tela kroz krvotok....
FruktozaFruktoza
05. okt.
Prema fizičkim pokazateljima fruktoza liči na glukozu. Ona ima slađi ukus od glukoze i za razliku od nje se rastvara u alkoholu. Fruktoza ima istu molekularnu masu, kvalitet i količinski sastav kao glukoza....
Osnovni saveti za ishranu dijabetičaraOsnovni saveti za ishranu dijabetičara
09. mart
Ali naše telo je dizajnirano tako da glukoza treba da bude striktno umerena....
Kako sniziti šećer u krviKako sniziti šećer u krvi
01. jul
Šećer u krvi je medicinski termin kojim se određuje koncetracija glukoze u krvi. Glukoza je glavni izvor enerije i snage u telu....
Namirnice sa visokim sadržajem fruktozeNamirnice sa visokim sadržajem fruktoze
12. april
Glukoza utiče na šećer u krvi čak i više nego saharoza i fruktoza....
Šta su to složeni ugljeni hidrati?Šta su to složeni ugljeni hidrati?
22. jun
Nedostatak glikogena se manifestuje tako da organizam ne može proizvesti glukozu. Složeni ugljeni hidrati štede zalihe proteina....
Kako se pravi šećerni fondan?Kako se pravi šećerni fondan?
24. mart
1
Glukozu lagano zagrejte i promešajte sa glicerinom, u nju dodajte želatin i sve dobro promešajte. U odgovarajuću posudu sipajte polovinu količine šećera u prahu i dodajte smesu od želatina i glukoze....
Nisu svi ugljeni hidrati nezdraviNisu svi ugljeni hidrati nezdravi
17. mart
Naše telo ove šećere razlaže do glukoze, odnosno šećera u krvi. Glukoza je neophodna za funkcionisanje mozga, nervnog sistema, mišića i različitih organa....
Turska bela alvaTurska bela alva
26. jun
1
Glukoza se stavlja u šerpu sa polovinom šećera i vode da provri. Kad počne da vri skida se sa vatre. Drugi deo šećera se umuti da jajima na sneg....