Pripremanje torti sa šećernim fondanom ne smatra se slučajno visokim dostignućem u kuhinji. Šećerni fondan, koji se naziva još i smesa za modeliranje, može da se nađe gotov u prodaji, ali ga obično industrijski sastojci čine nepogodnim za upotrebu u domaćinstvu.
Ako već imate iskustva u pripremi torti, i sada hoćete da usavršite svoje umeće tako što ćete ih dekorisati šećernim fondanom, najbolje je da naučite da ga pripremate sami.
Za pripremu šećernog fondana u domaćim uslovima treba vam želatin, voda glukoza, glicerin i šećer u prahu. Jedna doza fondana priprema se sa 1 pakovanjem želatina, 60 ml vode, 120 ml glukoze, 1 kašičivom glicerina i 1 kg šećera u prahu.
Želatin rastvorite u hladnoj vodi da nabubri, a zatim se zagreva na pari, dok ne postane tečan. Glukozu lagano zagrejte i promešajte sa glicerinom, u nju dodajte želatin i sve dobro promešajte.
U odgovarajuću posudu sipajte polovinu količine šećera u prahu i dodajte smesu od želatina i glukoze. Sastojke dobro promešajte, dok se ne dobije gusta kaša. Postepeno dodajte i ostatak šećera u prahu, a cilj je za se dobije čvrsto testo, koje se umesi kao pogača.
Dobijeno šećerno testo se uvija u providnu foliju da bi se održalo svežim i ostavlja se 24 časa sa sobnoj temperaturi. Sledećeg dana se vadi iz folije, i ako je potrebno, dodatno se umesi sa još malo šećera u prahu. Posle toga je gotovo za upotrebu i ostaje samo da zavijete rukave i stvorite još jedno kulinarsko umetničko delo.
Komentari