Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta žitarica i mahunarki .
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
ProsoProso
30. maj
Proso spada u žitarice, koje štite srce. Proso smanjuje rizik od dijabetesa 2 i dečije astme, štiti od srčane insufivijencije. Dijeta sa prosom i kuvanje prosa.
SlačicaSlačica
25. maj
Slačica se koristila još u vreme Pitagore kao medicinska biljka, a ne kulinarska. Još su Rimljani pripremali gorčicu od mlevenog semena slačice. Ulje slačice se dobija presovanjem semena slačice.
LeblebijaLeblebija
15. maj
Leblebija je poznata još i kao slanutak, naut, ceci i slani pasulj. Leblebija ima nizak klikemijski indeks i nisko glikemijsko punjenje. Od leblebije se pravi brašno od leblebije, a on je glavni sastojak ukusnog humusa.
AmarantAmarant
05. maj
Amarant je drevna zrnasta kultura, koja je usko povezana sa tradicijom inačinom ishrane Asteka. Amarant sadrži veliki broj nezamenljivih aminokiselina. Amarant je koristan za ljude, koji pate od intolerancije na gluten.
KinoaKinoa
30. april
Kinoa nije mnogo poznata u našoj kuhinji, ali je veoma korisna i bogata aminokiselinama. Kinoa pomaže kod migrene i srčanih oboljenja. Kinoa u kulinarstvu. Sastav i koristi od kinoe.
Smeđi pirinačSmeđi pirinač
10. april
Smeđi pirinač, ili kako ga većina naziva dijamantom među zrnastim kulturama. Smeđi pirinač je izuzetno ukusan i hranljiv. Smeđi pirinač je korisniji od belog, sadrži veliku količinu vlakana i vitamina B grupe.
SočivoSočivo
12. mart
Sočivo je izvor brojnih korisnih materija. Sočivo sadrži purine, sa kojima treba voditi računa. Izbor i čuvanje sočiva.
PirinačPirinač
28. feb.
Pirinač je jedna od najstarijih kultivisanih namirnica. I do danas pirinač je osnovna namirnica ogromnom delu čovečanstva. On je izvor važnih hranljivih materija i vitamina, koje ga čine vrednom hranljivom namirnicom.