Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta žitarica i mahunarki .
SirakMahunarke i žitariceSirak
14. sep.
Rosi Stoyanova
BulgurMahunarke i žitariceBulgur
06. sep.
Rosi Trifonova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
PšenicaPšenica
06. sep.
Pšenica je jedna od najvažnijih kultura u celom svetu. Lignani u integralnim namirnicama i pšenici čuvaju od oboljenja srca. Pšenica smanjuje rizik od dijabetesa i dečije astme. Sastav pšenice.
HeljdaHeljda
28. avgust
Heljda je jedna od najkorisnijih namirnica. Heljda je bogata gvožđem i dobra je zamena za meso. Heljda je dosta popularna među vegetarijancima. Dijeta sa heljdom i pripremanje heljde.
RažRaž
20. jul
Raž je jedan od žitarica, koje ne treba da nedostaju na našm stolu. Kao i vežina žitarica, tako je i raž dostupan u prodavnicama tokom cele godine. Prednosti i koristi od raža.
PasuljPasulj
13. jul
Leblebije, sočivo i pasulj su otkriveni još u egipatskim grobnicama. Pasulj je izuzetno koristan. U svom sastavu ima gotovo čitavu azbuku vitamina. Sastav pasulja. Kuvanje pasulja.
SojaSoja
11. jul
Proizvodi od soje kao što su tofu, tempeh i sojino mleko su bogati proteinima. Soja je korisna za sprečavanje nekih oboljenja srca i raka. Soja - koristi i čuvanje.
SpeltaSpelta
10. jul
Spelta je stara vrsta pšenice, kod nas poznata i kao krupnik. Spelta sadrži minimalne količine glutena. Spelta je bogata vitaminima, mineralima i proteinima.
JečamJečam
07. jul
Ječam je jako važna kultura, poznata čovečanstvu već 10 000 godina. Ječam sadrži veliku količinu vitamina i korisnih materija. Ječam je jako koristan dijetetski proizvod, koji štiti organizam od naslaga.
OvasOvas
22. jun
Postoji veliki broj vrsta namirnica od ovsa, koje koristimo svakodnevno, kao šro su bulgur, ovsene pahuljice, ovseno brašno i ovsene mekinje. Sastav ovsa. Koristi za zdravlje od ovsa.
Crni PirinačCrni Pirinač
06. jun
Crni pirinač /Black rice/ predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih država kao što su Kina, Japan i Koreja.
KukuruzKukuruz
06. jun
Kukuruz je jedna od namirnica, koja se često povezuje sa alergijskim reakcijama. Korisnost i čuvanje kukuruza. Kukuruz održava memoriju pomoću tiamina. Kukuruz čuva od kardio-vaskularnih oboljenja.
SpeltaSpelta
01. jun
Spelta je jedna od najstarijih namirnica koje čovečanstvo poznaje. Spelta gotovo da ne sadrži gluten. Spelta se koristi za pravljenje brašna i različitih testa. Sastav spelte.
ProsoProso
30. maj
Proso spada u žitarice, koje štite srce. Proso smanjuje rizik od dijabetesa 2 i dečije astme, štiti od srčane insufivijencije. Dijeta sa prosom i kuvanje prosa.
SlačicaSlačica
25. maj
Slačica se koristila još u vreme Pitagore kao medicinska biljka, a ne kulinarska. Još su Rimljani pripremali gorčicu od mlevenog semena slačice. Ulje slačice se dobija presovanjem semena slačice.