Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Balon lepinjePosle nekoliko sekundi lepinje počnu da se naduvavaju kao balon.
Povremeno ih okretati da se ravnomerno ispeku obe strane....
28. april
Turski hleb Balon LavašProsejte brašno u posudu. Rastvorite kvasac u mlakom mleku. Dodajte šećr i kad kvasac nadođe, dodajte preostale sastojke bez ulja.
Promešajte i dodajte u brašno. Zamesite meko testo. Kad testo počne da se lepi po prstima...
16. jun
Plava RibaPlava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako...
27. jun
Riba deverikaDeverika je riba iz porodice Šarana, koja se nalazi i u našim vodenim bazenima i čest je predmet sportskog ribolova. Ovo nije velika riba, jer dostiže dužinu od 30 do 55 centimetara, a težina primeraka je između 2 i 4 kilograma...
15. april
Pržene krofne BaloniGotove balone izvadite na salvetu, lepo je da ne budu jedna na drugoj, da se ne spljeksaju, i pospite šećerom u prahu ili medom.
Ukusan doručak, nije ni kao krofne, niti kao mekike i recept je sa interneta!...
13. januar
Riba Crveni zubatacMore nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih...
24. maj
Marinirana ribaRiba se poređa u tegle - red ribe, red sitno iseckanog luka itd. Prelijte tegle ohlađenom marinadom.
Za više tegli povećajte količinu sastojaka....
08. jun
Konzervirana ribaRiba se očisti, posoli i ostavi da se začini u frižideru 24 sata. Kukuruz, grašak i pasulj mogu da budu iz konzerve ili možete prethodno da ih skuvate. Kisele krastavčiće isecite na krugove....
07. jun
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz.
Držeći ribu jednom rukom, drugom...
13. feb.
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
30. sep.
Marinirana pržena ribaRiba se uvalja u smesu i prži u masti dok ne dobije zlatnu boju. Servira se sa prilogom po izboru, ali obavezno sa hladnim pivom....
18. avgust
Pržena bela ribaRibu očistite i dobro operite. Neka se ocedi, pa je posolite i ostavite pola sata da upije so.
U tepsiju sipajte brašno i svaku ribu uvaljajte, pa je odložite da dobro upije brašno.
Ribu pržite na zagrejanoj masti...
07. april
Krompir salata RibaSkuvajte krompir u posoljenoj vodi. Oljuštite ga i nasecite na kockice. U krompir dodajte sitni naseckani praziluk, peršun, so, ulje i sirće. Dobro promešajte i prespite smesu u činiju.
Vlažnim rukama formirajte salatu...
19. feb.
Pržena riba IglicaOčistite i operite ribu.
Posolite je i stavite u frižider, dok ugrejete ulje u tiganju.
Kada je ulje vruće, uvaljajte ribu u brašno i ispržite je.
Servirajte sa limunom ili sosem za ribu. Ukrasite u tanjiru....
24. jun
Riba bakalar EleganteOvde možmo koristiti maštu i odozgo da dodamo orašaste plodove - seme bundeve, listiće badema ili da pospemo prezlom da bi riba imala hrskavu koricu.
8....
08. nov.
Hrskava rečna ribaRiba se očisti od iznutrica i krljušti, na svakoj se prave razrezi odozgo, uvaljaju se u kukuruzno brašno i prže se sa obe strane. Riba se ocedi na kuhinjskom ubrusu....
29. januar
Riba na soliOčistimo ribu. U pleh sipamo so i stavljamo ribu, ne začinjavamo je. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova.
Za to vreme iseckamo beli luk u tanjiru, dodajemo sok od pola limuna, mirođiju i to je sos za ribu.
Kad...
23. sep.
Marinirana plava ribaRiba treba dobro da se ocedi. Operemo tegle, broj zavisi od toga koliko kilograma ribe imamo. Ređamo zbijeno ribu u tegle....
18. sep.
Pržena rečna ribaRibice se dobro očiste spolja i iznutra. Operu se u nekoliko voda, ocede se i posole. Ostavljamo 2-3 sata da upiju so.
U brašno dodajemo malo soli i mešamo.
Ako su ribice velike delimo ih na pola po dužini. Svako parče...
25. nov.
Riba orli - pohovanaIsecite riblji file na izdužene trake ili parčiće. Marinirajte ih u soku od limuna i soja sosu na oko zajedno sa začinima, 30 minuta.
Za to vreme zamešajte testo za pohovanje od mleka, jaja i oko 2 šolje brašna. Treba...
29. nov.
Džejmijeva pohovana ribaOčistite file od kože i kostiju. Isecite ga na jednake komade i lepo posolite. Ostavite na 30 minuta sa solju i ona će upiti vlagu i neće dozvoliti da smesa za pohovanje postane kašasta.
Napravite smesu za pohovanje tako...
06. sep.
Pohovana bela ribaTreba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće.
Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva.
Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
31. avgust
Konzervirana karaš ribaPo ovom receptu može da se konzerviše svakakva riba koa što je deverika, skobalj, a može i da bude mešana....
21. sep.
Pržena riba hekOčišćenu i nasečenu ribu uvaljati u smesu, pripremljenu od svih začina i prezle (brašna).
Zagrejati masnoću na tiganju, uvaljati svako parče ribe hek i stavljati ga da se prži. Gotovu ribu ostaviti da se iscedi na niskoj...
06. jun