bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»8 protivupalnih namirnica koje treba da dodate u vašu ishranu

8 protivupalnih namirnica koje treba da dodate u vašu ishranu

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
291
hrana protiv upala

Hronična upala je povezana sa rakom, kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim zdravstvenim problemima. Međutim, nekoliko promena u dijeti može da pomogne u smanjivanju upale, tako da vi ne samo što ćete biti zdraviji, već je i veoma verovatno da ćete izlečiti već postojeće bolesti.

Postoje dve vrtse upala i njihove posledice su sasvim različite. Akutna upala je bezopasna i neophodna. Primer akutne upale je zarastanje posekotine. S druge strane, hronična upala je štetna i ukazuje na prisustvo ozbiljnih bolesti. Njeni simptomi često su nejasni i nespecifični. To je kao mali požar, koji telo gori iznutra, kojeg vremenom održavaju drugi iritanti.

Postepeno počinje da utiče na organizam, oštećujući ćelije, preopterećujući imuni sistem i stvarajući disbalans, koji mogu da dovedu do dugoročnih zdravstvenih problema kao što au autoimune bolesti, artritis, depresija, Alchajmerova i Pakrinsonova bolest.

Hronično zapaljenje se teško prepoznaje, budući da ne postoje očigledni simptomi, ali jedna stvar koju proučavanja potvrđuju je što možete da sprečite bolesti u budućnosti, kao i da smanjite upalu kroz izbor hrane. Pogledajte 8 protivupalnih namirnica koje već danas da uključite u vašu dijetu.

1. Šumsko voće

šumsko voće

Dokazano je da borovnice, maline, kupine i brusnice pomažu u smanjivanju faktora rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Šumsko voće sadrži protivupalna jedinjenja kao što su antocianini i elagitanini, kao i kalijum, vitamin C, vitamin E i folna kiselina.

2. Integralna hrana

Integralna hrana kao što je smeđi pirinač i ovsene pahuljice, bogata je antioksidansima, fitinskom kiselinom, vitaminom E i selenom. Integralna hrana sadrži i vlakna. Žene treba da se streme ka 25 g vlakana dnevno, a muškarci 38 g.

3. Čaj Mača

Čaj Mača je rođak zelenog čaja, ali s jačom aromom i svetlijom bojom. On je moćniji od zelenog čaja, obzirom na to da sadrži više jedinjenja epigalokatehin-3-galat koje ima jaka protivupalna svojstva.

4. Orasi

Orasi su bogati polinezasićenim mastima. Ljudi koji zamenjuju zasićene masti u hrani kao što je maslac, punomasni mlečni proizvodi i životinjske masti polinezasićenim mastima u hrani kao što su orasi, masna riba i maslinovo ulje, imaju manji rizik od pojave srčanih problema.

5. Nar

nar je protivupalna namirnica

Kako voće, tako i sok od nara nudi mnoštvo zdravstvenih koristi, pomažući u smanjivanju šansi za razvoj različitih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, artritisa i drugih hroničnih bolesti. Neke od zdravstvenih koristi konzumacije nara su zbog njegovih protivupalnih svojstava, zahvaljujući jedinjenjima kao što su elagitanini.

6. Povrće iz roda krstašica

Prema proučavanjima povrće iz roda krstašica kao što su brokoli, karfiol, prokelj i kupus, su moćna protivupalna sredstva. Smatra se da su koristi ovog povrća posledica vlakana i ključnih fitohemikalija poput glikozinolata.

7. Morska hrana

Nedostatak proteina iz različite morske hrane, kao i preterana konzumacija mesa i domaćih ptica su ključni faktori u nastanku hroničnih upala. Trudite se da u svoju dijetu uključite ribu i morske plodove barem dva puta nedeljno. Ne zaboravite da su masne ribe kao što su losos, tuna i sardine, izuzetno važne zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje imaju.

8. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se povezuje sa smanjenim rizikom različitih stanja, uključujući probleme sa srcem, rakom, bolestima zglobova i neurološkim bolestima. Njegova prednost je prvenstveno zbog fenolnog jedinjenja zvanog oleokantal.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest