Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Nedostatak triptofana - kako da nabavimo aminokiselinu

Nedostatak triptofana - kako da nabavimo aminokiselinu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4096
Nedostatak triptofana - kako da nabavimo aminokiselinu

Postoje aminokiseline koje naše telo ne može samo da nabavi. Zbog toga se nazivaju esencijalne. Jedna od njih je triptofan.

Njegov osnovni zadatak u organizmu je da učestvuje u sintezi za nervni sistem važnih serotonina i melatonina. Zdravlje centralnog nervnog sistema garantuje naš emotivni balans i rad mozga.

Troptofan je i u službi jetre, koja ga koristi u sintezi niacina kako bi obezbedila pravilan rad organa za varenje, kože i nekih polnih hormona.

Pri nedostatku triptofana može da se razvije bolest pelagra. Ona je oboljenje koje uzrokuje proliv, dermatitis, demenciju i smrtonosan ishod. Niski nivoi serotonina koji se dobijaju kao rezultat deficita triptofana, manifestuju se kao depresivni poremećaji, stanja anksioznosti, razdražljivost i nesanica.

U lekarskoj praksi triptofanom se sprovodi lečenje depresije, šizofrenije, nervoze, demencije, a takođe i uporne glavobolje i nesanice.

Bez sumnje, triptofan je telu veoma potreban. Kako da ga nabavimo? Najlakše i najprijatnije je putem hrane koja ga sadrži. Evo neke od njih.

Školjke

Školjka sadrži vitamin B12, koji kod većine ljudi nedostaje. A njegova veza sa neraspoloženjem? B12 štiti moždane ćelije koje brzo umiru sa godinama. Cink, jod i selen u njima se pak brinu o zdravlju štitne žlezde. One su zdarvi morski plodovi, zato što su bogate proteinima i siromašne su mastima i kalorijama.

Crna čokolada

Crna čokolada je izvor triptofana

Pored prijatnog ukusa, crna čokolada nas odmah ispuni dobrim raspoloženjem. Vitalnost i energija koju ona daje dobija se zahvaljujući sadržaju triptofana u ovom slatkom proizvodu.

Meso od životinja koje pasu

Životinje koje se uzgajaju u kućama, koje se hrane pašnjačkom travom imaju viši sadržaj linolne kiseline u mesu. Ona je dobro sredstvo u borbi protiv stresa. Omega-3 masne kiseline i gvožđe kojih je više u ishrani kroz ispašu, deluju na dobro raspoloženje i koncentraciju.

Kiselo mleko

Kiselo mleko

U kiselom mleku postoji visok sadržaj kalcijuma, a ovaj mineral oslobađa neurotransmitere koji utiču na raspoloženje. U nedostatku, depresije, nemir i usporavanje misli su čest simptom.

Špargle

Špargle spadaju u najbolje prirodne izvore triptofana. One snabdevaju telo folnom kiselinom koja se takođe bori sa depresivnim stanjima.

Med

Med je pun korisnih materija, među kojima su kvercetin i kempeferol, koji podržavaju moždane funkcije. Oni teraju depresije i održavaju mozak u kondiciji.

Jaja

Omega-3 masne kisleine, cink, vitamini iz grupe B, proteini i drugi koji održavaju dobro raspoloženje i zasićuju.

Semenke bundeve

Semenke bundeve - izvor triptofana

Ovaj biljni proizvod nalazi se među najboljim mogućnostima da nabavimo triptofan i da obezbedimo sertotonin u mozgu.

Pogledajt još i hranu sa najviše aminokiselina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest