bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava?

Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava

Jedna od namirnica sa najmanje kalorija i zbog toga visoko cenjena je teleće meso. Osim toga, u svom sastavu se odlikuje lipidima, proteinima i vitaminima B, kao i magnezijumom, gvožđem, kalijumom i drugim vrednim mikro elementima. Zbog svog bogatog sastava, meso je dobro za kožu, digestivni trakt, srce, a takođe i za osobe sa anemijom.

Ovo meso nije samo korisno, već ima i odličan ukus. Međutim, njegova priprema zahteva određene veštine, kao i upotrebu nekih kulinarskih tajni, sa kojima dobija ukus koji su svi osetili prilikom konzumiranja ovog mesa u restoranima.

Pre svega, svako ko planira da pripremi teletinu treba da zna da ovo ime znači da meso životinje nije starije od 9 meseci. Meso starijih životinja prodaje se sa etiketom govedina. Dve vrste mesa se razlikuju po izgledu. Teletina je ružičaste boje i nema masti. Govedina je tamno crvene boje i ima žućkastu masnoću - loj.

Meso od različitih delova životinje pogodno je za različitu kulinarsku obradu. Meso od telećeg vrata se dinsta, šnicla od vrata se peče na roštilju, ali se pre toga marinira.

Teleća plećka se dinsta na tihoj vatri, teleći kotleti se prave od leđa, a od svežeg mekanog mesa najbolji su kontrafile i biftek.

Popularni i poznati u celom svetu su teleći stejkovi i teleći medaljoni.

Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava?

Od buta se priprema teleći šol za kuvanje na tihoj vatri, a teleća kolenica se peče ili kuva.

Ako niste probali goveđe repove, obavezno to učinite - rep je veoma pogodan za goveđe čorbe.

Najvažniji trenutak u pripremi mesa je da ono postane meko i sočno. Vrlo mlado meso je najnežnije, ali u većini slučajeva mora se obradi kako ne bi postalo žilavo.

Saveti za mekanu teletinu

- Za lakše kuvanje mesa možete dodati 1 kašiku sirćeta ili limunovog soka;

- Komad teletine za kuvanje utrlja se uveče sodom. Ujutru ga dobro operite i prokuvajte. Da bi njegov ukus bio izraženiji tokom kuvanja, može se dodati kašika konjaka;

- Da bi teletina bila sočnija tokom pečenja, treba da odstoji 2 sata u sirćetu i vodi u odnosu - 1 kašičica sirćeta po litru vode. Može se utrljati senfom i ostaviti pola sata pre pečenja;

- Pečena teletina takođe može postati mekša ako se na dno posude sipa belo vino, a tokom pečenja dodaje se voda sa sokom od limuna i belim vinom. Ovo meso se ne peče na jakoj vatri, čak i ako je prekriveno folijom;

- Teleće šnicle postaju mekane ako se mariniraju u svežem mleku 12 sati pre pečenja. Još jedna pogodna marinada je od čaše vina, bibera u zrnu, šargarepe i kockica celera, 2 glavice sitno iseckanog luka. Meso takođe treba marinirati 12 sati;

- Za pripremu nežnih goveđih šnicli potrebno je meso premazati mešavinom ulja i sirćeta;

Teleći stejk

- Prilikom pečenja i prženja teletina se mora stalno okretati kako bi se ravnomerno obradila;

- Da bi bila mekanija i nežnija, već pripremljena teletina se služi sa komadom maslaca ispod i preko nje;

- Ako se teletina ne kuva potrebnom brzinom, opcija za intenziviranje procesa je sipanje u vodu 1 kašičice šećera i 1 kašike votke ili rakije. Za brže kuvanje možete dodati 1 kašiku sirćeta ili soka od limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest