Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje

20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
1614104
Pita sa sirom
Fotografija: Elena Stefanova Jordanova

Nacionalna kuhinja jedne države se oblikuje vekovima. Svaka od njih je pozajmljivala nešto odnekud. Ova raznolikost i mešanje ukusa proizašlo je iz samog kretanja i seobe naroda. Mnogi proizvodi su bili nepoznati, ali nakon otkrivanja novih zemalja i kontinenata uspešno su kultivisani i po drugim mestima.

Bugarska kuhinja ne pravi izuzetak zbog njenog položaja, godina dominacije i samog načina života. Čak i ako neko ospori nacionalnost nekih jela, mirno možemo da navedemo neka tipična jela koja su pripremale naše prabake.

Evo dvadeset najtipičnijih bugarskih jela:

1. Čorba od pasulja

Čorba od pasulja
Fotografija: VILI-Violeta Mateva

Na prvo mesto ćemo staviti tradicionalnu čorbu od pasulja. U mnogim narodnim pričama smo slušali o loncu sa aromatičnom čorbom od pasulja. Čorba od pasulja se priprema od skuvanog pasulja, povrća i obavezno sa divljom nanom kao začinom.

2. Pogača od pšenice

Bogorodičina česnica
Fotografija: Vanya Georgieva

Uvek pored čorbe od pasulja stoji i zlatasto ispečena pogača od pšenice. Ona je uvek na trpzi i predstavlja simbol povezan sa bugarskim tradicijama.

3. Kiselo mleko

Kiselo mleko

Najamblematičnija namirnica u nacionalnoj kuhinji Bugara je kiselo mleko po kojem su poznati u gotovo celom svetu. Kiselo mleko je proizvod koji se dobija prilikom fermentacije mleka. Fermentacija je posledica dve bakterije - Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

4. Tarator

Tarator

Sa kiselim mlekom možemo da pripremimo drugo tradicionalno jelo - tarator. Tarator je vrsta hladne supe napravljene od kiselog mleka, vode, sitno iseckanog krastavca, mirođije, istucanog belog luka, ulja i soli.

5. Musaka

Musaka

Drugo tipično jelo je naša tako voljena musaka. Pravi se od mlevenog mesa, krompira, luka, paradajza i preliva koji se peku u rerni.

6. Šopska salata

Šopska salata

Za stolom Bugarin mora da ima i lepu svežu salatu uz jednu hladnu rakiju od kajsija - šopsku salatu napravljenu od svežeg paradajza, krastavaca, pečenih paprika, luka i posutu svežim peršunom i izrendanim sirom.

7. Sir na šopski način

Sir na šopski način
Fotografija: Elena Stefanova Jordanova

Sa kravljim sirom se pravi sir na šopski način na kojem bi nam zavideo svaki ljubitelj dobre kuhinje. Brzo, lako i ukusno. Za nju su nam potrebni sir, jaja, paradajzi i kravlji maslac.

8. Sarme

Sarmice
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Sarme su tradicionalno jelo koje se leti pravi od listova vinove loze, a zimi - od kiselog kupusa. Mogu da budu posne, samo sa pirinčem ili sa mesom ili mlevenim mesom.

9. Kapama

Kapama u đuvečari
Fotografija: Elena Stefanova Jordanova

U mnogim regionima Bugarske za Božić (i ne samo za Božić) se pravi kapama. Tajna ukusne kapame je u kombinaciji kiselog kupusa sa različizim vrstama mesa. Najpoznatija je naravno Banska kapama.

10. Škembe čorba

Škembe čorba
Fotografija: Admin

U ovaj spisak mora obavezno da uđe škembe čorba napravljena od kuvane i sitno iseckane teletine ili svinjskog škembića u kombinaciji sa mnogo belog luka, sirćeta, ljute aleve paprike ili paprika.

11. Riblja čorba

Riblja čorba
Fotografija: Zoritsa

Kao zemlja bogata vodenim izvorima naravno riba i riblja čorba su poštovane. Tradicionalna riblja čorba predstavlja bistru supu od nekoliko vrsta ribe i obavezno selena za aromu.

12. Kuvana teletina

Kuvana teletina
Fotografija: Velichka Shtarbanova

Kuvana teletina je bistra supa od telećeg mesa, šargarepe, krompira i celera. Aromatičnu supu vole i mali i veliki.

13. Mešani roštilj

Mešani roštilj

Omiljeno jelo svakog Bugarina koji poštuje sebe je Mešani roštilj. Ne postoji bugarski restoran u kojem se ne nude ogromne porcije koje se sastoje od pljeskavica ispečenih na roštilju, ćevapa i svinjske šnicle.

14. Ražanj

Ražanj
Fotografija: Stoyanka Rusenova

Iako poslednjih godina ređe jedemo jagnjetinu, jagnje na ražnju je tipično jelo za Đurđevdan. Tog dana se peče jagnjetina ili jaretina na žaru ili u prethodno zagrejanoj peći.

15. Jagnjeća sarma

Sarma od iznutrica
Fotografija: Anelia Terzieva

Za Đurđevdan se pravi jagnjeća sarma. Osnovni sastojci od kojih se pravi su jagnjeće iznutrice, mladi luk i stari luk, selen, divlja nana, aleva paprika i crni biber, pirinač, brašno, kiselo mleko i jaja.

16. Punjene paprike

Punjene paprike
Fotografija: Irina Andreeva Jolie

Punjene paprike - omiljene generacijama u bilo kojoj varijanti - sa pirinčem i mlevenim mesom, sa prazilukom, sa pečurkama i pirinčem, sa pasuljem, sa sirom.

17. Kavarma

Kavarma

Tipična za bugarsku kuhinju je Kavarma. Ovo je jelo pečeno u rerni, u đuvecima - meso svinjsko ili pileće, luk, čubar, paprike, biber, so.

18. Jaja na Panađurski način

Jaja na panađurski način
Fotografija: Admin

Jaja na Panađurski način su tipično bugarski alaminut napravljen od tako popularnih poširanih jaja u mlečnom sosu od belog luka i prelivom od propržene aleve paprike.

19. Ljutenica

Ljutenica
Fotografija: Sevdalina Irikova

Ljutenica je najčešće korišten proizvod za pripremanje brzog doručka, a recept za nju se prenosi s kolena na koleno. Osnovni sastojci u njoj su crvene paprike i paradajz.

20. Bundevara

Bundevara
Fotografija: Sevda Andreeva

Bundevara drugo tipično bugarsko jelo je vrsta slatke pite sa nadevom od izrendane bundeve, šećera, cimeta i oraha eventualno.

Postoji mnogo jela koja mogu da se označe kao tipična. Neka od njih su skromna, druga praznična. Ako moraju da se uvrste u ovaj spisak, obavezno treba da se uvrste kurban čorba, supa sa ćuftama, mešana salata, ovčarska sala, đuveč, svinjetina sa kupusom, zeljanica, krompiruša, pita, mekike, mleko sa pirinčem i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest