Top 30 namirnica prema Dikanu
Tоп 30 храни според Дюкан
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Top 30 namirnica prema Dikanu

Top 30 namirnica prema Dikanu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
210
Namirnice Dikana

Pjer Dikan je nutricionista koji je više od 30 godina do danas najčitaniji autor režima ishrane u Francuskoj. Napisao je 19 knjiga od kojih je najpoznatija "Ne znam kako da smršam".

Režim ishrane koji Dikan nudi je bazirana na nekoliko osnovnih pravila:

- Jedite koliko želite dozvoljenu hranu;

- Mršavite trajno;

- Nemojte brojati kalorije;

- Gubite kilažu u etapama;

- Bez jo-jo efekta.

Dr Pjer Dikan pravi spisak 30 top namirnica kojima svako mirno može da se hrani, a da se ne goji. Međutim, one osim što su niskokalorične, one u u skladu sa načinom života. Izabrane su samo namirnice koje su izuzetno korisne za organizam i telo.

Na spisku namirnica koje je Dikan dozvolio je važno i njihovo mesto - namirnice sa vodećim pozicijama su i najzdraviji proizvodi. Evo koji su to:

1. Mango - Sadrži beta-karotin i vitamin E, sa velikim sadržajem vitamina C i vitamina iz grupe B;

2. Paradajz - Bogat vitaminima A, C i E i likopenom koji je moćan antioksidans;

3. Kupus (bilo koji) - Bogat vitaminima C, A i E, vitaminima iz grupe B, linolinskom kiselinom, selenom i cinkom;

4. Vino - Bogato taninom, polifenolima i flavonoidima koji su efikasni hranljivi zaštitinici;

Namirnice Dikana: Jaja

5. Jaja - Ona su najvažnija hrana za centralni nervni sistem koji štiti od Alchajmerove bolesti. Bogata su masnim kiselinama, lecitinima i fosfatnim mastima, vitaminima A, E i iz grupe B, selenom i cinkom;

6. Teleća džigerica - Bogata vitaminom A, dobar izvor vitamina E i vitaminima iz grupe B, cinkom, bakrom i selenom;

7. Pivski kvasac - Sadrži najbogatiju vitaminima grupu B. Tu su još selen i cnik;

8. Skuša - Ova riba sadrži zaštitni trio masnih kiselina koje su od životnog značaja za opstanak nervnih ćelija, vitamin A i vitamine iz gruše B, cink i selen;

9. Šargarepe - Najbogatije beta-karotinom, dobar su izvor i vitamina C i E, vitaminom B9 i selenom:

10. Klice žitarica - Sadrži vitamin E, doziranu količinu tria A-C-E, kao i aminokiseline koje sadrže sumpor i cink;

11. Soja - Jedina sa punim kompletom proteina, izoflavona, linolenske kiseline i omega-3, kao i cinka;

12. Tunjevina - Druga izuzetno korisna riba bogata omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A, vitaminima iz grupe B, selenom i cinkom;

Namirnice Dikana: Tuna

13. Ulje klica žitarica - Sadrži vitamine iz grupe B, E, C i A, aminokiseline koje sadrže sumpor i cink;

14. Kivi - Bogat sadržaj vitamina C, E i iz grupe B;

15. Peršun - Biljka koja je posle crne ribizle najbogatija vitaminom C, veoma dobar izvor provitamina A, vitaminom E i B9;

16. Mirođija - Bogata vitaminom C, dobar izvor vitamina E, provitaminom A i vitaminom B9;

17. Bademi - Sadrži vitamin E, vitamine iz grupe B, cink i bakar, aminokiseline koje sadrže sumpor;

18. Orasi i lešnici - Izvori vitamina E, vitamina iz grupe B, cinka, bakra i aminokiselina;

19. Beli luk - On je ukupnost retkih i dragocenih, ali još uvek neodgonetnutih sastojaka. Bogat je selenom, cinkom, manganom, bakrom i niklom i vitaminima iz grupe B;

20. Luk - Visok nivo aminokiselina koje sadrže sumpor stimuliše formiranje glutationa, bogat selenom, cinkom, manganom, kobaltom, fluorom i molbdenom, materija kvercitrin. Luk ima sposobnost da neutralizuje slobodne radikale;

21. Kajsije - Sadrži beta-karotin, dobar kompleks vitamina iz grupe B;

22. Spanać - Takođe bogat beta-karatinom, dobar izvor vitamina A, C i iz grupe B, selenom i cinkom i linolenskom kiselinom;

Namirnice Dikana: Spanać

23. Paprike (crvene) - Visoka koncentracija kativnih sastojaka, povrće koje se nalazi među najbogatijima vitaminom C, sa visokim sadržajem flavonoida, beta-karotina i vitamina E;

24. Suncokretovo ulje - Izuzetno bogato omega-3 i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E;

25. Dinje - Beta-karotin i vitamin C;

26. Pomorandža - Kombinacija tri najefikasnija antioksidansa - vitamini A, C i E;

27. Brokoli - Vitamin C, dobar izvor vitamina E i vitamina iz grupe B, malo vitamina A, velika količina aminokiselina koje sadrže sumpor i indole;

28. Jagode - Vitamin C, dobar izvor beta-karotina i vitamina E, i malo vitamina iz gruše B;

29. Ostrige - Selen i cink;

30. Kiselo mleko - Sadrži vitamin A, dobar izvor vitamina iz grupe B.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest