bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako čuvati svežu ribu i školjke?

Kako čuvati svežu ribu i školjke?

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Čuvanje ribe

Riba je proizvod koji možemo bezbedno čuvati u zamrzivaču, ali samo ako smo sigurni da je sveža. Ako ne sumnjate u kvalitet ribe, možete je bezbedno zamrznuti i ostaviti tako do 3 meseca. Lako se možete uveriti u kvalitet ribe. Sveža je ako su joj oči bistre, a koža sjajna.

Možete je ostaviti i u frižideru, ali je ubrzo konzumirajte, jer nije naročito izdržljiv proizvod i brzo se kvari. Ne ostavljajte svežu ribu u frižideru duže od dva dana. Pre nego što je ostavite tamo, očistite je od unutrašnjosti i posolite. Da bi joj "izašla" krv, možete dodati samo malo, otprilike kašiku sirćeta.

Takođe možete da čuvate ribu tako što ćete je izdimiti. Nije svaka vrsta ribe pogodna za ovaj način pripreme. Za dimljenje najukusnije su ribe kao što su palamida, skuša, cipal i iverak. Prvo posolite ribu, zatim je dimite - možete primeniti hladno dimljenje i toplo dimljenje.

U hladnom dimljenju, prethodno očišćena, marinirana i posoljena riba dimi se na maksimalno 40 stepeni. Kada je reč o toplom dimljenju, stepeni su do 80, ali prethodno riba mora da stoji 8 sati u salamuri sa solju, nakon čega se mora ocediti. Toplo dimljena riba se pokvari za oko tri dana, a hladno dimljena može da izdrži i do mesec dana ako se čuva na temperaturi od -4 stepena.

Čuvena i ukusna usoljena sušena riba je takođe dobra alternativa za čuvanje ribe. Riba se ponovo očisti i stavi u slani rastvor oko 12 sati. Nakon što prođe ovo vreme, operite ribu i okačite je za rep na otvoreno mesto. Ovako ostaje do dve nedelje.

zatvorene školjke

Školjke su izuzetno kvarljiv proizvod i ne treba ih konzumirati ako sumnjate u njihov kvalitet. Preporučuje se da se pripreme odmah po kupovini kako ne bi rizikovali.

Sveže su one školjke čije su školjke zatvorene i imaju svežu morsku aromu. Ako imate i najmanju sumnju u poreklo i kvalitet školjki, nemojte ih konzumirati. Ako želite da zamrznete školjke, morate da ih prokuvate, odvojite od ljuski, a zatim ih zamrznite zajedno sa vodom u kojoj su se kuvale.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest