bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kafa sa maslacem - kako se pravi i za šta je korisna

Kafa sa maslacem - kako se pravi i za šta je korisna

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3454
Kafa sa maslacem - kako se pravi i za šta je korisna

Kafa je svetski poznat i omiljeno piće ljudi bilo kog uzrasta. Otkriće neverovatnog prirodnog dara datira iz III veka posle Hrista.

Tvrdi se da je pronalazač običan etiopski ovčar koji je primetio da kada njegove životinje konzumiraju listove jednog običnog žbuna postaju mnogo energične i nemirne. Rešio je da proveri kakav je to žbun i konzumirajući njegove plodove, postavio je početak legenge o napitku koji daje snagu, energiju i bistri um.

Kafa se sprema i poslužuje na neverovatno mnogo načina i tradicija povezanih sa njom je izuzetno mnogo. Među čitavom šarolikom paletom mogućnosti impresioniraju crna kafa, grčki frape i italijanski kapućino, čak do svemogućih toplih i hladnih koktela na osnovu kafe.

Međutim, da li ste čuli za kafu sa maslacem? Ova nova vrsta sa malo neobičnim nazivom nazivom je zapravo veoma elementarna kombinacija kafe sa prirodnom masnoćom. Čudno izgleda da se kombinuje toliko raznovrsnih sastojaka, ali koristi za telo je zaista neočekivano mnogo.

Ideja za kafu sa maslacem došla je od Dejva Aspreja, koji je preuzima od tibetskog čaja, u koji se dodaje mleko od jaka i so. Kreativni eksperimentator dolazi do zaključka da ova kombinacija može da zameni doručak ujutru, s obzirom na to da sadrži mnogo materija korisnih za telo.

Kafa sa maslacem
Fotografija: Sevdalina Irikova

Zamena pavlake ili mleka kravljim maslacem ili biljnim kokosovim uljem će dodati omega-3 masne kiseline i vitamine. Kokosovo ulje pak ima antioksidansno delovanje, prirodni imunostimulator je i ubrzava metaboličke procese. Sadrži trigliceride koji aprospciju masti čine jednostavnom.

Kada se doda malo masnoće u kafu, telo biva postavljeno u režim da sagoreva masnoće tokom celog dana. To drži holesterol u odgovarajućim vrednostima. S obzirom na to da je masnoća zasićena, ona usporava apsorpciju kofeina od strane tela i to produžava njegovo delovanje. Telo ostaje duže vreme zasićeno.

Samo spremanje kafe sa maslacem ne iziskuje apsolutno nikakva umeća ili dodatan trud. U već spremljeni espreso dodaju se 2 kašike kravljeg ili kokosovog maslaca i pomešaju se u blenderu dok se ne dobije homogena smesa. Šolja kafe sa maslacem potpuno zamenjuje jutarnji doručak.

Pogledajte neke ideje za koktele sa kafom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest