bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuvaju sušeni vrganji?

Kako se kuvaju sušeni vrganji?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3414
Kako se kuvaju sušeni vrganji

Sušenje je način da sačuvate sveže vrganje kada su u sezoni. Osušeni vrganj čuva korisna svojstva pečurke, kao i njen ukus i aromu.

Sam vrganj nije slučajno smatran kraljicom pečuraka sa visokim sadržajem proteina. Dodat u sosove i supe od pečuraka, sušeni vrganj daje jelima sa pečurkama poseban ukus i divnu aromu.

U sušenom stanju, vrganj može da se kuva, marinira, prži ili zamrzava. Sam proces sušenja odvija se u sušarama na mestu koje je dobro provetreno i nalazi se u senci. Kada se pravilno osuše, vrganji mogu da se čuvaju do godinu dana pod odgovarajućim uslovima skladištenja, inače gube svoj ukus.

Pre upotrebe sušene pečurke u bilo kom receptu, mora se potopiti. Suvi delovi - drške i kape, sipaju se u posudu sa hladnom (ili toplom) vodom. Vreme potapanja zavisi od načina na koji će se pripremati i varira - od 20 minuta do 6 sati.

Nakon što se namoče u vodi, kuvaju se. Ako ćete pržiti pečurke, kuvanje u vodi se može izostaviti. Profesionalni kuvari savetuju da suve pečurke potopite u sveže mleko kako bi jelo bilo aromatičnije i ukusnije.

Nakon što pečurke nabubre, stavljaju se u cediljku da se voda ocedi. Kuvaju se od 20 minuta do sat vremena, vreme zavisi od veličine pečuraka. Spremne su kada potonu na dno posude. Zatim se vade iz vode.

Dobro je da se jelo sa suvim vrganjima konzumira na sam dan pripreme. Sledećeg dana se gubi ukus, a trećeg dana jelo može dovesti do problema sa stomakom.

Svaki recept za jelo od suvih pečuraka ima sledeće prednosti:

Sušeni vgranji

- brzo zasićuje;

- Ima nizak glikemijski indeks;

- Sadrži korisne vitamine, aminokiseline i puno vlakana;

- Jela su niskokalorična i pogodna za regulisanje varenja;

- Recepti sa bujonima i supama od suvih pečuraka jačaju imunitet;

- Smiruju nervni sistem i imaju blago sedativno dejstvo;

- Posna su hrana, pogodna za vreme posta;

- Po ukusu nisu inferiorni u odnosu na mesnu hranu i način su da se jelovnik prijatno diverzifikuje elegantnim dodirom.

Primeri recepata kao što su supe, prženi sušeni vrganj sa krompirom, vrganj sa pavlakom i mnogi drugi recepti za vrganje mogu se pripremiti sa sušenim vrganjima.

Pročitajte takođe kako zamrznuti vrganj i kako čuvati vrganj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest