Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi pirinčano mleko?

Kako se pravi pirinčano mleko?

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko je izuzetno korisno za zdravlje. Međutim, to nije toliko popularan proizvod i uglavnom ga konzumiraju vegetarijanci i ljudi koji ne podnose laktozu. To je hrana bogata vitaminima i mineralima. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola, podržava rad srca, jača imuni sistem i čak može poslužiti kao eksfoliant za kožu. Najbolje od svega, možete ga lako pripremiti kod kuće.

Pirinčano mleko se pravi od kuvanog pirinča (običnog ili braon) i može se malo zasladiti po želji. Inače, samo pirinčano mleko ima svoj poznati, pomalo slatkast ukus, koji nastaje prirodnim enzimskim procesima kada se ugljeni hidrati pretvaraju u šećere. U poređenju sa kravljim mlekom, pirinačno mleko ima mnogo više korisnih ugljenih hidrata i istovremeno mnogo manji sadržaj masti.

Pirinčano mleko se može naći i kupiti u velikim hipermarketima na policama za ishranu. Međutim, domaće ima mnogo više prednosti od kupljenog u prodavnici. Glavni razlog za to je što u mleku koje vi pripremate neće biti štetnih konzervansa, a istovremeno će imati iste kvalitete za zdravlje kao i ono što se nudi u prodavnici.

Za pripremu pola litra mleka potreban vam je samo jedan litar vode, 125 grama pirinča i 1 štapić vanile ili cimeta (po izboru).

Sama priprema je jednostavna. Stavite sastojke u šerpu i upalite šporet na umerenu temperaturu dok pirinač ne omekša. Skinite lonac sa šporeta i sačekajte da se voda ohladi. Uklonite štapić vanile (cimeta).

Mleko

Sve ostalo stavite u blender. Dobro izmiksajte i ostavite smesu da odstoji oko sat vremena. Zatim je treba procediti kroz višeslojnu gazu.

Mleko je spremno. Preporučljivo je ga čuvate u staklenim flašama na hladnom u frižideru. Proizvod od pirinčanog mleka je mnogo izdržljiviji od pravog mleka.

Uz pirinčano mleko, preporučujemo da pripremite:

- ukusne veganske palačinke;

- veganska torta;

- ili druge zdrave deserte;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest