bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je dobra zelena hrana?

Za šta je dobra zelena hrana?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
431
Zeleno povrće

Zelena hrana je izuzetno važan deo zdrave ishrane, jer sadrži važne hranljive materije koje su korisne za funkcije mnogih organa. Mogućnosti su beskrajne, posebno u proleće i leto, i lako se mogu uklopiti u svakodnevnu ishranu.

Zeleno voće i povrće sadrže velike količine hlorofila. Poslednjih godina rađeno je mnogo istraživanja sa ekstraktom hlorofila i ustanovljeno je da je to najmoćniji antioksidans poznat čovečanstvu. Stoga nije slučajno da su među najkorisnijim proizvodima upravo zelene namirnice.

Fitonutrijent hlorofil daje biljkama zelenu boju, ali ima i snažno detoksikaciono i regenerativno dejstvo na jetru, pomaže u jačanju zidova digestivnog trakta, pomaže kod brojnih kožnih oboljenja.

Što je zasićenija zelena boja određene namirnice, to je biljka bogatija hlorofilom. Hrana bogata ovim pigmentom igra ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, zaštiti od raka i zračenja.

Za šta je korisna zelena hrana?

Osim toga, hlorofil je nepovoljna sredina za razvoj štetnih bakterija i tako pomaže organizmu da izbegne razne bolesti.

Zeleno lisnato povrće puno je vitamina, minerala i fitohemikalija koje se bore protiv bolesti. Bogate su vlaknima, važnim nutritivnim elementom kada želimo da se oprostimo od viška kilograma. Efekat je zbog činjenice da pružaju osećaj sitosti i pomažu da se izbegne glad.

Vlakna snižavaju holesterol i pritisak, pomažu u kontroli šećera u krvi usporavanjem apsorpcije ugljenih hidrata u krv nakon obroka.

Rukola je zeleno lisnato povrće sa ljutim ukusom i često se koristi u salatama. Dobar je izvor kalijuma, minerala uključenog u upravljanje pritiskom i prevenciju osteoporoze.

Avokado je, pak, voće bogato proteinima i vitaminima A, C i E. Dobro je za srce i sprečava začepljenje krvnih sudova, snižava visok holesterol.

Zeleni kruškoliki plod deluje antioksidativno i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, a ulje pomaže kod raznih ekcema.

Krastavci imaju impresivnu količinu vode, pariraju čak i lubenici – čak 96%. Kora sadrži visok procenat vitamina A.

Zelena hrana

Ovo povrće je bogato mineralima koji formiraju alkalije i odličan je izvor vitamina C, antioksidanata, folata i mangana.

Da biste svom telu redovno obezbedili snažnu dozu vitamina i hranljivih materija, uključite zdrave zelene salate ili salate bogate vitaminima u svoj meni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest