Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je Ramen i kako se pravi?

Šta je Ramen i kako se pravi?

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
318108
Šta je Ramen i kako se pravi
Fotografija: Anelia Terzieva

Ramen je jedna od najpoznatijih japanskih supa sa nudlama na svetu.

U Japanu se kuva skoro svuda.

Ramen supa je vrlo zasitna, a zanimljivo je da postoji mnogo različitih varijacija.

Svaki region u zemlji ima svoje vrste i dodatke koji razlikuju regionalnu japansku kuhinju. Verovatno je da koliko kuvara ima u Japanu, toliko ima i varijacija ovog jela.

Iako postoje hiljade varijacija supe, Ramen se uvek sastoji od četiri elementa: bujona, slanog sosa, čvrstih ramen nudli i ukusnih dodataka kao što su komadi mesa, kuvana jaja, morski plodovi itd.

Prema klasifikaciji bujona, postoje četiri kategorije Ramena:

1. Shio Ramen - pileći bujon začinjen sam sa solju;

2. Shoiu Ramen - pileći bujon sa dodatkom soja sosa;

3. Miso Ramen - pileći, goveđi ili svinjski bujon, sa dodatkom Miso - braon sosa od fermentisane sojine paste;

4. Tonkotsu Ramen - gust i masan bujon, sporo kuvana od svinjskih kostiju, masti i hrskavice.

Shoiu Ramen je najpopularniji tip i potiče iz Tokija, dok je Miso Ramen ređi za pronalaženje.

Ramen supa
Fotografija: Genoveva

Tokom kuvanja u skoro sve supe dodaju se korenje, povrće i razni začini.

Sos je jaka i slana baza, koja daje ukus bujonu.

Bujon, kao i sos, je tajna kuvara i može da sadrži različite sastojke.

Nudle su drugi osnovni sastojak Ramena. Mogu biti debele i tanke, kovrdžave i talasaste. Sve su napravljene od pšenice, vode, soli i kansuija.

Ramen nudle se posebno kuvaju u ključaloj vodi dok ne omekšaju (oko 5 minuta), a zatim se ocede.

Dodaci su poslednji sastojak Ramen supe.

Dodaci mogu biti različiti: kuvana jaja, svinjetina, riba, nori školjke, narutomaki, kamaboko, mladi luk, spanać, kukuruz, itd.

Kada su svi ovi sastojci spremni, rezanci se raspoređuju u male posude, prelivaju se bujonom i sosom. Na kraju se poređaju ostali sastojci.

Ramen se tradicionalno jede štapićima, a da se popije bujon služi se takozvana „kineska kašika”.

Ramen supa je veoma popularna i među samim Japancima i među ljubiteljima japanske kuhinje. Kuvari vole da nema pravila kada je u pitanju ramen, a supa postepeno osvaja svet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest