bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se začinjava supa

Kako se začinjava supa

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390128
Krem supa od krompira

Većina supa koje se spremaju u bugarskoj kuhinji se začinjavaju. Ovaj način začinjavanja može da prikrije male nedostatke supa, kao što su na primer nekvalitetni proizvodi.

Nedostaci začinjavanja su šzo čine supe manje trajnim, jednakim po izgledu, a da ne zaboravimo i suvišne kalorije koje dobijamo začinjavanjem.

Najrasprostranjeniji tip začinjavanja kod nas je takozvano "kuvano začinjavanje". To se priprema od termički obrađenih jaja smatra se bazopasnim. Upravo zato ovo kuvano začinjavanje nalazi široku primenu u dečijim vrtićima i menzama.

Uzmete odgovarajuću posudu i razbijete jedno jaje, jednu kašiku brašna i jednu šolju kiselog mleka. Zagrejte dobijenu smesu na ringli dok neprestano mešate.

Kad se smesa zgusne, nalijte malo supe u smesu, kuvajte minut-dva i nakon toga izlijte u skuvanu supu. Promešajte pažljivo i gotovo je. Ova supa može da se čuva i konzumira dan ili dva, ali više od toga nije preporučljivo.

Drugi tip kuvanog začinjavanja je onaj za kurban. Pravi se od jaja napravljenog na froncle. Stavite jaje na kraju kuvanja u supu i mešajte energično, da nastanu male froncle.

Supa

Začinjavanje od žumanca i kiselog mleka se ne kuva. Pomeša se malom količinom bujona i polako se sipa u supu. Ovo začinjavanje odgovara pilećoj supi i supi s knedlama. Pazite da je ne sipate previše brzo, jer će se napraviti neželjene froncle u supi.

Moguće je začinjavanje supe i bez jaja. U tu svrhu se koristi topljeni sir. Istopite ga na slaboj vatri, dodajte malo bujona od supe i promešajte. Kad je supa gotova dodajte smesu.

Tečna ili kisela pavlaka - dodajte je direktno u tanjir pre serviranja na sto.

Sveže mleko - opet pred serviranje. Ne preporučuje se za supe koje sadrže paradajz kao što je paradajz čorba ili čorba od sočiva.

Tečne ili suve pavlake za kafu - dodajte pre serviranja.

Poslednje tri varijante su mnogo korisne, ukoliko svi članovi porodice ne vole začinjene supe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest