Prepeličija jaja su izuzetno vredan proizvod. Oni imaju antibakterijska, imunomodulatorna svojstva koja štite od mnogih bolesti.
Ona sadrže mnogo cenjenih mikroelemenata i vitamina kod punog nedostatka holesterola. U poređenju sa kokošijim jajima u jednom gramu prepeličijeg jajeta se nalazi 2, 5 puta više vitamina A, 2, 8 puta više vitamina B1 i 2, 2 puta više vitamina B2.
Vitamin D se nalazi u prepeličijim jajijma u aktivnoj formi, on sprečava razvoj rahitisa. U prepeličijim jajima ima pet puta više fosfora i kalijuma u poređenju sa kokošijim jajetom.
Gvožđe u prepreličijem jajetu je 4, 5 puta više nego u kokošijem. Pošto fosfor pomaže mentalnom razvoju, prepreličija jaja treba da se nalaze na trpezi naučnika i studenata.
Zahvaljujući fosforu, prepeličija jaja su predivan stimulans potentnosti. Mnogo više nego u kokošijem jajetu se nalazi bakar, kobalt i aminokiseline.
U prepeličijim jajima se ne otkriva salmonela. To je zbog toga što što imaju zdrav sloj ispod ljuske i mnogo malih otvora za disanje koji sprečavaju patogene bakterije da uđu.
Zahvaljujući visokoj telesnoj temperaturi - 42 stepena - prepelice su otporne na infektivna oboljenja. To omogućava da se gaje bez lekova, što isključuje gomilanje supstanci lekova u njihovim jajima.
Za razliku od kokošijih jaja, prepeličija ne izazivaju alergije i zato ih deca mogu slobodno konzumirati. Ona čak sprečavaju i mnoge vrste alergija.
Konzumiranje prepeličijih jaja pomaže kod gastritisa i čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Minijaturna jaja se neprocenjiva za ljude koji rade sa radioaktivnim zračenjem, zato što pomažu kod izbacivanja štetnih radioaktivnih svojstava u telu.
Glavobolja nestaje prilikom redovnog konzumiranja prepeličijih jaja, a osim toga su idealno sredstvo za jačanje imuniteta, posebno tokom hladnih meseci.
Prepeličija jaja su predivna za ukras raznih vrsta salata i predjela, ali možete ih servirati i prosto kuvana i isečena na pola.
Iznenadite vaše bložnje sa mariniranim prepeličijim jajima. Biće vam potrebno 15 jaja, jedna šolja vode, pola šolje sirćeta, biber u zrnu, tri karanfilića, cimet, jedna kašičica šećera, pola kašičice soli, tri čena belog luka.
Skuvajte jaja, oljuštite. Napravite marinadu od vode, soli i šećera. Stavite da provri, dodajte začine i dva minuta nakon što provri i skinite sa vatre.
U teglu stavite beli luk, jaja i prelijte marinadom. Nije potrebno dobro da zatvrate tegle. Nakon dva dana u frižideru, marinirana jaja su gotova.
Komentari