Kulinarske tajne ukusne jagnjeće glave

Kulinarske tajne ukusne jagnjeće glave
Fotografija: GERGANA YaNKOVA

Jagnjeća glava se može spremiti na najrazličitije načine. Možete je skuvati, ispeći da je spremite u đuvečari ili da napravite čorbu. Meso od jagnjeće glave možete kombinovati sa pečenim i kuvanim krompirom, pečenim mladim lukom, crnim i belim lukom, pirinčem.

Meso od jagnjeće glave možete ispeći u rerni sa spanaćem i pirinčem. Jagnjeća glava se može peći i sa folijom. Začini koji idu uz jagnjeću glavu jesu aleva paprika, so i biber. Kada kuvate jagnjeću glavu, onda u vodu stavite biber i lovorov list. Bujon koji ste odvojili možete iskoristiti za čorbu.

Pre nego što počnete da spremate jagnjeću glavu, potrebno je da je veoma pažljivo operete, kako bi se uklonili svi ugrušci. Takođe je dobro da očistite i dlake, ako su ostale. Kada spremate jagnjetinu, važno je da po mesu nema dlaka, kako ne biste imali problema sa želucem dok jedete ukusno meso.

Kulinarske tajne ukusne jagnjeće glave
Fotografija: Daniela Ruseva

Kada skuvate jagnjeće glave, treba da ih otvorite i izvadite mozak i jezok. Bilo bi dobro da sačekate da se malo ohlade, da se ne biste opekli dok to radite. Odvojite meso od kostiju, možete ga kombinovati sa različitim prilozima. Samo mu dodajte malo soli i bibera.

Jagnjeći mozak je veoma ukusan. Kada ga izvadite iz skuvane glave, treba da ga ogulte i onda je spreman za konzumaciju. Možete ga konzumirati samo kuvanog i začinjenog sa alevom paprikom i solju. Postoje i druge ukusne varijante kako biste uživali u savršenom ukusu jagnjećeg mozga. Mozak možete iseći na komadiće i preliti ga maslacem, u kojem ste propržili beli i crni luk. Njih možete prethodno veoma sitno iseckati.

Jezik iz kuvane jagnjće glave se takođe treba oguliti kada ga izvadite iz glave. Jezik se može odmah konzumirati. Možete mu dodati alevu papriku, so i biber. Druga varijanta je da ga isečete na komadiće i da polijete maslacem, u kojem se propržili beli i crni luk.

Kulinarske tajne ukusne jagnjeće glave
Fotografija: Vanya Georgieva

I mozak i jezik budu veoma ukusni kada se preliju maslacem, pa čak i da nema crnog i belog luka.

Jagnjeću glavu možete ispeći i u rerni. Stavite je u tavu, koju ste premazali maslacem i prelijte smesom od otopljenog maslaca, alevom paprikom i solju. Možete uviti u foliju ili samo da je ispečete sa ovom smesom. Nakon 10-15 minuta možete ponovo preliti smesom, tako što ćete kašikom uzimati sos iz tave i prelivate preo glave, kako bi smesa stigla do svih strana.

Meso skuvane jagnjeće glave se može ispeći u rerni sa pirinčem ili krompirom. Druga varijanta je da ispečete meso sa krompirom i svežim lukom. Veoma ukusna kombinacija je i spanać sa pirinčem i mesom od jagnjeće glave.

Meso od jagnjeće glave možete iskoristiti i za čorbu. Kada ste skuvali glavu, odvojte meso i zajedno sa povrćem ga stavite u šerpu i na ringlu. Možete dodati pirinač, paradajz, sveže mleko.

Kulinarske tajne ukusne jagnjeće glave
Fotografija: Maria Simova

Začini koji idu uz ovu čorbu jesu peršun, celer, biber, so i selen. Pre nego što poslužite jagnjeću čorbu, pripremite malo kisleog mleka i sveže ceđenog soka od limuna. Oni su idealni za čorbu od jagnjeće glave.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji