Kako da ispečemo domaći hleb

Hleb

Želite da napravite domaći hleb i da se prisetite ukusa iz detinjstva? Napravite hleb koji je skoro kao onaj u prodavnicama, samo što je pravi i ukusniji. Domaći hleb se ne mrvi toliko kao kupljen, ali ipak ima veću trajnost. Pogledajte primer jednog recepta za ukusan domaći hleb.

Potrebni sastojci: 6 šolja brašna, 2 šolje mlake vode, 2 kašičice soli, 2 supene kašike ulja, 4 supene kašike šećera, 1 kesica 11 g kvasca i 1 kašičica suvog kvasca.

Način pripreme: Ugrejte vodu i rastvorite kvasac u njoj. Sipajte u duboku posudu i dodajte so, šećer i ulje. Promešajte dobro smesu. Čašu po čašu dodajte brašno i mešajte.

Nakon što dobijet smesu, počnite da mesite dok se ne stvori meko i lepljivo testo. Da bi vam bilo lakše, mesite na brašnom posutoj radnoj površini. Treba da dobijete meko testo, ali ne treba više da se lepi. Podelite ga na dve jednake lopte i ostavite da odstoji 15 minuta.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite lagano dve lopte od testa dok ne dobijete krug ili elipsu. Savijte u oblik francuskog hleba tako da može da stane u pleh, ivica savijte ka unutra.

Domaći hleb

Odozo napravite proreze nožem. Stavite u dobro namazan pleh i ostavite da nadođe 30 minuta ili dok se ne udvosturči. Isto uradite i sa drugom loptom. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.

Dva hleba mogu da stanu u jedan veći pleh. Možete staviti u rernu i da uključite na najnižu temperaturu i tako da ostavite da nadođe koliko je potrebno, a nakon toga povećajte na 180 stepeni. Pecite dok ne dobijete koricu odozgo i odozdo.

Ostavite gotov hleb da se ohladi u plehu oko 30 minuta. Možete ga čuvati uvijen u odgovarajuću krpu.

Kao što vidite, možete brzo i lako napraviti domaći hleb, kad god poželite.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji