4 sumnjive namirnice u prodavnici od kojih treba da se čuvate!
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»4 sumnjive namirnice u prodavnici od kojih treba da se čuvate!

4 sumnjive namirnice u prodavnici od kojih treba da se čuvate!

4 sumnjive namirnice u prodavnicama, kojih treba da se čuvate

Postoji hrana koju volimo iz jednog ili drugog razloga smatramo da je zdrava. A ona ustvari nije! Svaki dan kupujemo hranu iz supermarketa, smatrajući da nije štetna i verujemo proizvođaču, a ona se ustvari ispostavlja negativan uticaj na naš organizam i naše telo.

Evo i četiri namirnice koju svako od nas treba da izbegava u svojoj potrošačkoj korpi.

1. Proizvodi, pakovani u plastična ili polietilenska (najlonska) pakovanja

Među tu hranu možemo da svrstamo kuvano-dimljena mesa koji su vakumisani, surimi štapiće, suši, file lososa, koji svi volimo i koje smo nekada kupovali. Pitanje je da zamislimo u šta su spakovane. Ali, hajde na trenutak da ostavimo pakovanje i da obratimo pažnju na samo čuvanje proizvoda. Da bi on moga dobro da se sačuva, treba da ima veliku količinu konzervanasa, stabilizatora i veštačkih boja koje će je držati u roku.

Sa druge strane, da izgleda lepo spolja, proizvod se stavlja u veliku količinu salamure i vakumira se da bi salamura mogla da da dodatan sjaj. To je mali deo trikova za čuvanje sastojaka, zato hajde da se vratimo na ono u šta ih stavljamo.

Svi smo poručivali suši iz supermarketa i dobijali smo ga u plastičnim kutijama. Takođe smo kupovali nešto što je stavljeno u polietinelovo ili plastično pakovanje. To što znamo ili o čemu nismo razmišljali da je polietilen (takozvane najlon kese) kancerogen. To znači da neće samo oduzeti hranljiva svojstva, nego će i nama štetiti.

2. Grožđe

Grožđe je jedna od sumnjivih namirnica u prodavnicama

Svi volimo grožđe - belo ili crno, sa semenkama ili bez Takođe svi znamo da je to jedno predivno voće koje sadrži mnogo vitamina i minerala koji su odgovarajući za različita jela, meze, slatkiše, čak i napitke. To što ne znamo je da NIJE preporučljivo da se kupuje u supermarketu. Kao riba, koju smo već pomenuli, tako i sa grožđem trgovci ne prave kompromis. To je voće koje se najbrže kvari, a to se ne dopada proizvođačima.Iz toga razloga oni koriste hemikalije koje mu dozvoljavaju da se duže čuva. Najbolje da odete do najbližnjeg sela i da kupite malo grožđa od neke bake, da biste bili sigurni da je pravog kvaliteta. Ako grožđe koje ste kupili izdrži duže od 2 dana, znači da ne treba da ga kupujete ponovo.

3. Slatkiši sa voćnom glazurom ili nadevom

Slatkiši sa glazurom su štetni

Reč glazura povezujemo sa nečim voćnom, čokoladnim, šećernim i ukusnim. Klasičan recept za prirpemu je sa kakaom, maslacem, mlekom i šećerom. Pitanje je da neki od osnovnih sastojaka može da bude zameljem. Za zamena se sastoji pretežno od konzervanasa, veštačkih boja i aroma, koje će dati željenu boju i ukus. Evo zašto sledeću put, kada poželite da jedete kiflice sa borovnicama ili krofnu sa kakao glazurom, da se zapitate da li da ih kupite ili da pripremite kod kuće.

4. Crveni pasulj

Crveni pasulj u konzervi

Ako ste odlučili da koristite crveni pasulj u nekom jelu, nemojte ga kupovati u tegli ili konzervi, zato što uvek sadrži mnogo dodataka, soli i šećera. Obrada ove vrste pasulja ne može da nam bude jasna, ako kupimo sterilizova, zato što nigde nije opisamo Važno je da se crveni pasulj dobro potopi i da se skuva dobro, da bi se izvadili prirodni toksini koje on sadrži.

Ovo je jedan malo deo namirnica koje ne treba da kupujemo. Bilo bi biolje da biramo kvalitetnije sastojke ili da pripremamo kući, da bismo bili sigurni u ono što jedemo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji