bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Konzervisanje ribe

Konzervisanje ribe

Tegle

Ako vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu.

Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz jezera. Jedini uslov koji riba treba da ispunjava kako bi bila konzervisana je da bude sveža.

Riba se dosta dugo steriliše - oko 6-7 sati. Vreme sterilizacije se može smanjiti na račun ponovne ili mnogokratne sterilizacije.

Riba u paradajz sosu je konzervisana hrana koju većina voli.

Riba u paradajz sosu

Potrebni sastojci: za 2 kilograma ribe - 3 supene kašike soli, 2 glavice luka, 100 ml ulja, 2 kilograma samlevenog paradajza, malo brašna, 4 supene kašike šećera, 4 lovorova lista, 5 zrna crnog bibera, 4 supene kašike vinskog sirćeta.

Način pripreme: Očisti se unutrašnjost ribe, odseče se glava i rep, osim ako ribe nisu veoma male. Riba se pospe polovinom soli i ostavi se na 30 minuta.

Uvalja se u brašno i prži se da se dobije zlatkasta boja. Ohladi se i ređa se u tegle. Preliva se vrućim paradajz sosom tako da ostanu 2 cm do ruba teglice.

Salata od skuše

Paradajz sos se sprema tako što se luk iseče na kolutove i prži se, dodaje se samleveni paradajz, ostala so, šećer, crni biber i lovorov list i na kraju - sirće. Sve se prokuva i ostavi se da krčka 20 minuta.

Tegle se zatvore i ređaju se u veliku posudu sa toplom vodom i sterilišu se oko 6 sati. Možete ih sterilisati tri puta po 90 minuta sa prekidima od po 24 sata, bez prosipanja vode i bez vađenje tegli iz posude u kojoj se kuvaju.

Riba

Riba u sopstvenom sosu je ukusna i zdrava.

Potrebni sastojci: 2 kilograma ribe, 6 lovorovih listova, 10 zrna crnog bibera, 1 šargarepa, limunska kiselina, 2 supene kašike soli.

Način pripreme: Riba se čisti, seče se na komade i i pere se dok se u potpunosti ne očisti krv. Osuši se, zasoli se i ostavi se na sobnoj temperaturi sat vremena.

U svaku teglu se stavlja po jedan lovorov list, 3 zrna crnog bibera, malo isečene šargarepe, 0.5 grama limunske kiseline. Tegle se pune ribom tako da ostanu 2 cm do ruba, blago se zatvore i stavljaju se u veliku posudu da se sterilišu.

Tegle se sterilišu na tihoj vatri 7 sati, tako što se poklopci povremeno otvore i riba se pritišće kašikom kako bi nestao višak vazduha. Nakon toga se tegle zatvore i sterilišu se još sat vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji