Korisna hrana kod urtikarije (koprivnjače)

Intagralne namirnice

Urtikarija (koprivnjača) je vaskularna reakcija na koži, koja utiče na epidermu i praćena je osipom, pečatima i u većini slučajeva teškim svrabom. Individualne lezije zarastaju bez ožiljaka za nekoliko sati.

Većina slučajeva urtikarije su samoograničavajući i kratkorajni, osipi retko traju duže od nekoliko dana, ali njihova pojava se može ponavljati tokom nedelje. Hronična utikarija se određuje kao utikarija sa ponavljajućim epizodama koje traju više od 6 nedelja.

Kao i kod većine kožnih oboljenja i na urtikariju direktno utiče hrana koju konzumirate. Iako je klinički drugačija, ona može biti pomešana sa mnogim drugim kožnim bolestima koji mogu imati slične simptome sa svrabom i osipom, uključujuči atopični dermatitis (ekcem), kontaktni dermatitis, ujedi insekata, multiformni eritet itd.

Alergijske reakcije na lekarstva i hranu, često izazivaju koprivnjaču, međutim stres i virusne infeksije takođe mogu doprineti tom stanju. Uprkos tome što ishrana ne može da izleči urtikariju, konzumiranje određenih namirnica može smanjiti težinu i čestoću pojavljivanja koprivnjače.

Hrana bogata vitaminom B5

Vitamin B5 ili pantotenova kiselina i vitamin B komplek su poznati sa svojom ulogom za olakšavanje stresa. Ovi vitamini pomažu proizvodnji serotonina - neurotransmitera i hemikalija koje regulišu raspoloženje i pomažu upravljanju nervoze i stresa.

Dodavanje hrana bogatim vitaminom B5 možete pomoći smanjivanju stresa, zbog čega vaše telo može da smanjite učestalost urtikarije koja je povezana sa stresom. Intregralna hrana, makarone, pšenica, hleb, lešnici, leblebije, jaja, pečurke i raž su bogati izvori vitamina B5.

Trešnje

Peršun

Peršun se najčešće koristi kao dodatak supama, janijama i jelima od mesa. On takođe može pomoći smanjenju upaljenih mesta kod urtikarije. On potiska proizvodnju histamina, koje su hemikalije koje izazivaju alergijske reakcije i koje su direktno povezane sa pojavom urtikarije. Dodajte sveže strukove peršuna u supu, pecivo, proizvode od testa, soseve i marinade.

Hrana bogata vitaminom C

Dodavanje hrane bogate vitaminom C u vašu ishranu, možete pomoći poboljšavanju funkcije imuniteta, koji stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca u vašem telu.

Ona može pomoći vašem telu da uništi virusne ćelije i bakterije kao što je kandida albikans i hepatitis B, koji mogu doprinezi pojavi urtikarije. Vitamin C može da ubrza oporavak i da pomogne stvaranju novih upaljeih mesta. Dodajte sledeće namirnice u ishranu: kupine, trešnje, špargle, dinju, avokado, grejpfrut, papaju i pomorandže da biste povećali unos vitamina C.

Hrana bogata vitaminom E

Slično kao i vitamin C, vitamin E može da stimuliše funkciju imuniteta, da pomogne vašem telu da se izbori sa bakterijama i virusima koji mogu da izazovu urtikariju. Vitamin E takođe može da poboljša cirkulaciju na vašoj koži.

Povećanja cirkulacije vitamina E može povećati prisustvo vitamina, minerala, kiseonika i masti koje su potrebni vašoj koži da bi bila zdrava i da bi ćelije bile nahranjenje. Hladno ceđeno maslinovo ulje, alge, jaja, kupus, spanać, seme bundeve i bademi su bogati izvori vitamina E.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji